Cel mai interesant aspect al sedintei de la debutul saptamanii de pe piata Sibex a fost cresterea lichiditatii contractului SIBGOLD. La ora 17:30, numarul contractelor SIBGOLD era de aproape 900, volum record de la lansarea acestui produs. Pretul metalului galben s-a inscris pe o directie descendenta destul de puternica, investitorii estimand o scadere de 24,9 dolari pe scadenta august. Pe parcursul sedintei diferenta dintre cele mai bune preturi de vanzare si cumparare a ajuns la doar la 1,1 dolari, amplificand interesul speculatorilor.

Pe pietele externe aurul s-a depreciat, ieftinirea pretului petrolului si angajamentul liderilor europeni de a gasi solutii pentru salvarea Greciei reducand cererea de aur, ca investitie alternativa.

S-au inregistrat tranzactii si pe contractul SIBGOLD_RON, pentru care cotatia pierdea 10,9 dolari pe scadenta iunie si 17,9 pe cea din august.

Pe segmentul indicilor s-a inregistrat din nou cea mai mare intensitate la tranzactionare, participantii speculand fluctuatiile in ambele sensuri ale cotatiilor Dow Jones. La ora 17:30 numarul contractelor DEDJIA_RON era de 2500. Investitorii tranzactionau in contextul in care pe piata spot de la New York se observa o directie pe plus a celui mai cunoscut indice din lume. In SUA au fost publicate noi date din economie, care au aratat ca americanii au cheltuit cel mai putin in ultimele 20 de luni, semn ca preturile ridicate ale gazelor isi pun amprenta asupra economiei. Cheltuielile de consum au ramas neschimbate in luna mai, a declarat luni Departamentul de Comert, acesta fiind cel mai slab rezultat din septembrie 2009. Cu toate acestea, semnalele pozitive de pe Wall Street se datorau semnelor incurajatoare privind rezolvarea criza datoriilor suverane din UE, acestea compensand stirile negative din economie. La Sibex, pe scadenta septembrie, cotatia futures a indicelui Dow Jones crestea cu 70 puncte, in timp ce pentru decembrie cresterea era de 41 puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare, paritatea euro/dolar, tranzactionata in lei, a facut obiectul a 900 contracte, realizate pana la ora 17:30. Jucatorii au mizat pe o moneda unica europeana mai puternica, in ton cu evolutia internationala. Astfel, euro crestea, la ora 17:30 cu 0,62% pentru scadenta septembrie. Pe pietele externe, euro si-a continuat aprecierea fata de moneda americana, precum si fata de majoritatea valutelor importante, pe fondul optimismului ca Parlamentul din Grecia va aproba masurile de austeritate necesare pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata a unei tari care utilizeaza moneda unica. Moneda comuna a dat semne de crestere dupa ce Vittorio Grilli, sef al Comitetului economic si financiar al Uniunii Europene, s-a intalnit cu reprezentanti ai unora dintre cele mai mari banci din lume pentru a discuta modul in care investitorii privati pot participa la un nou plan de salvare a Greciei. De asemenea, moneda euro a crescut fata de dolar dupa ce a consumul din SUA a stagnat in mod neasteptat in luna mai.

In sectorul derivatelor pe actiuni, simbolul DESIF5 a fost cel mai lichid, cu 676 contracte incheiate pana la ora 17:30. Cotatia pe scadenta septembrie, cea mai lichida, a evoluat pe minus, pierzand 0,64%. Pe piata suport actiunea SIF Oltenia a inchis cu o pierdere de 2,25%. Pe scadentele decembre 2011 si martie 2012 se observau scaderi de 1,13 si 1,01%.

S-au mai tranzactionat si derivatele Fondul Proprietatea pentru care s-au inregistrat scaderi de 1,27 si 1,82% pe scadentele septembrie si decembrie anul curent.

Per total, pe toate produsele derivate, numarul contractelor incheiate pana la ora 17:30 era de 5.000, cu o valoare 45 milioane lei. Ca de obicei, dupa deschiderea NYSE, ritmul tranzactiilor s-a imbunatatit.

Pe piata spot s-a observat un interes in crestere, participantii tranzactionand 150.000 actiuni Sibex la un pret de 1,45 lei/titlu, in scadere cu 5 bani. Au mai fost tranzactionate si 746 actiuni PPLI, cotatia pierzand 8 bani.