Pietele europene au inceput saptamana cu evolutii mixte, in contextul initierii dezbaterilor din parlamentul Greciei cu privire la pachetul de masuri de austeritate propus de guvern pentru obtinerea unui nou acord de ajutor financiar din partea Uniunii Europene.

In paralel, oficialii europeni au continuat sa caute o modalitate acceptabila de implicare a sectorului privat in planul de asistenta financiara pentru Grecia. Astfel, conform unei propuneri avansate de autoritatile franceze, detinatorii privati de obligatiuni elene cu scadenta in urmatorii trei ani ar urma sa converteasca jumatate dintre acestea in obligatiuni cu scadenta la 30 de ani, alte 20% fiind investite intr-un SPV care sa serveasca drept garantie pentru creditori.

Conform declaratiilor presedintelui Nicolas Sarkozy, propunerea a fost discutata cu principalii detinatori francezi de obligatiuni ale Greciei, care si-au dat acordul pentru implementarea sa. Juergen Stark, membru al comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat astazi in Hamburg ca autoritatile monetare ale zonei euro ar putea relua cresterea dobanzii de referinta in viitorul apropiat, in pofida dificultatilor financiare ale zonei euro.