La Bursa din Sibiu, in sedinta de joi s-a inregistrat o lichiditate ridicata, pana la ora 17:30 fiind incheiate 6.500 contracte, cu o valoare de 56,5 milioane de lei. De-a lungul intregii luni, numarul contractelor incheiate la Sibiu Stock Exchange (Sibex) a fost de circa 152.000, cu 52,5% peste luna anterioara, fiind inregistrat cel mai bun volum de tranzactionare din acest an. Cresterea lichiditatii s-a datorat in special atractivitatii produselor futures internationale cum ar fi contractul pe indicele Dow Jones, contractul EUR/USD sau aurul, spreadurile mici si lichiditatea asigurate de market-makeri dinamizand piata.

Si in penultima sedinta a saptamanii, tot contractul pe Dow Jones a facut legea la nivel de lichiditate, cu 3.500 de contracte incheiate pana la ora 17:30. Cotatiile futures ale celui mai urmarit indice au crescut, in conditiile in care pietele financiare ale lumii au evoluat din nou pe plus joi, pe fondul probabilitatii mari ca parlamentarii eleni sa elimine si ultimul obstacol necesar in vederea obtinerii banilor pentru salvarea Greciei, votand punerea in aplicare a masurilor de austeritate aprobate miercuri.

In SUA, preturile futures ale indicilor cresteau iar deschiderea NYSE a fost verde, bursa americana extinzandu-si raliul dupa ce datele economice au aratat ca activitatea de business a crescut in aceasta luna, mai mult decat era asteptat, in zona central vestica din SUA, datorita amplificarii comenzilor. La Sibex, pe termen scurt (septembrie) DEDJIA_RON crestea cu 136 puncte. Pentru scadenta decembrie indicele afisa o apreciere de 187 puncte, in timp ce pentru martie 2012 avansa cu 191 puncte. Cresterile puternice au adus castiguri insemnate cumparatorilor. Raportat la intreaga luna, derivatele pe Dow Jones au atras circa 66.000 de contracte ocupand locul intai in topul Sibex, cu 44% din totalul transferurilor.

Un alt produs cu o evolutie spectaculoasa in iunie a fost derivatul pe perechea valutara euro/dolar, tranzactionata in lei. Tranzactiile pe acesta au inregistrat cel mai bun nivel de la lansare, cu un total de 23.500 contracte, dintre care circa 500 in ultima sedinta din iunie. Perechea EUR/USD a ocupat locul trei in topul lunar, cu 16% din totalul contractelor. In ultima sedinta cotatia euro a crescut fata de moneda americana, urmarind evolutia de pe pietele externe. Astfel, euro castiga 0,51% fata de dolar, fiind tranzactionat la 1,4464 dolari. Pe plan extern, moneda comuna a urcat la maximul din aproape trei saptamani fata de dolar, pe fondul speculatiilor ca Banca Centrala Europeana va creste ratele dobanzii saptamana viitoare pentru a reduce inflatia.

Tot pe piata valutara, dar pe perechea euro/leu s-a inregistra un volum in crestere, speculatorii transferand, in ultima sedinta a lunii, echivalentul a 1,2 milioane de euro prin cele peste 1.200 de contrcate incheiate. Tranzactiile au fost perfectate in conditiile unei directii ascendente a monedei unice fata de leu. La ora 17:30, euro avansa cu 0,49% pe scadenta septembrie si cu 0,385 pe decembrie. In iunie, volumul contractelor EUR/RON a fost de circa 6.600 (6,6 milioane de euro, un contract fiind egal cu 1.000 euro)

Si derivatele SIF5 s-au mentinut in top cu aproape 1.000 de contracte incheiate pana la ora 17:30. La ora mentionata cotatia futures a actiunii SIF5 crestea cu 0,08% pe scadenta septembrie, dupa ce intre orele 13:00 si 16:30 s-a aflat pe minus. Pentru decembrie DESIF5 castiga 0,35%, iar pentru martie 2012 pierdea 1,81%. In luna iunie DESIF5 a atras circa 36.500 de contracte, mentinandu-se pe locul doi in topul lichiditatii cu 24% din volumul total al pietei.

Pe piata spot, ultima sedinta din iunie a adus in prim plan actiunile Sibex, fiind tranzactionate 512.677 titluri la preturi intre 1,44 si 1,5 lei, cotatia crescand cu 6 bani. In iunie numarul actiunilor SBX tranzactionate a fost de peste 2 milioane cu o valoare ce a depasit 3 milioane lei. Tot in iunie, au fost tranzactionate de putin peste 86.000 actiuni PPLI cu o valoare de 480.996 lei.