Franklin Templeton, manager de fond al Fondului Proprietatea, considera ca listarea la Bursa din Varsovia este in interesul pe termen lung al actionarilor FP, se arata intr-un comunicat al companiei. Managerul de fond arata ca listarea secundara ar putea avea loc in primul trimestru din 2012.

"In urma unui proces de analiza foarte detaliata, recomandam listarea secundara la Bursa din Varsovia datorita avantajelor clare pentru actionarii Fondului Proprietatea, precum vizibilitatea internationala sporita si accesul simplificat pentru o baza diversificata de investitori institutionali cu perspectiva pe termen lung, cum ar fi fondurile de pensii. Credem cu tarie ca listarea secundara propusa poate genera cerere suplimentara pentru actiunile Fondului si poate avea un impact pozitiv asupra discountului fata de Valoarea Unitara a Activului Net din prezent. Speram ca actionarii vor sustine recomandarea noastra la Adunarea Generala a Actionarilor ce va avea loc in septembrie sau octombrie 2011", a declarat Greg Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea.

Reprezentantii Franklin Templeton arata ca o listare secundara ar fi benefica pentru actionarii Fondului deoarece acesta va beneficia de o vizibilitate sporita in randul investitorilor institutionali internationali, inclusiv ai celor specializati in fonduri de investitii cu perspectiva pe termen lung, va incuraja accesul facil la actiunile Fondului Proprietatea unei zone mai largi de investitori care nu investesc in prezent in Romania, iar Fondul va fi inclus in mai multe rapoarte de analiza ale brokerilor internationali.

Listarea secundara ar trebui sa fie combinata cu o oferta de pana la 10% din actiunile existente ale Fondului.

Alegerea Bursei din Varsovia pentru aceasta listare s-a datorat faptului ca aceasta a devenit un important nod european pentru unele dintre cele mai mari companii din regiune, cu un numar record de companii internationale listate in 2010 si o valoare totala a ofertelor publice initiale de 99 de miliarde de dolari.

"Cu o capitalizare de piata de 2,5 miliarde de dolari, Fondul Proprietatea ar fi printre primele 15 companii ca marime dintre cele 417 companii listate pe piata principala a WSE. Astfel Fondul va avea o vizibilitate mai mare decat pe Bursa din Londra, unde exista peste 2.000 de companii cu valoare de piata similara sau mai mare decat cea a Fondului Proprietatea", se mai arata in comunicat.

Tinand cont de dimensiunea Fondului Proprietatea, includerea intr-un index este probabila prin listarea secundara la Varsovia. La Londra, Fondul nu este eligibil pentru a fi inclus in indicii FTSE decat daca se reinregistreaza in Regatul Unit, ceea ce ar presupune multe provocari.

O listare la Bursa din Londra ar viza o baza de investitori internationali similara cu cea din Varsovia, insa nu ar beneficia de puternica cerere din partea investitorilor locali din Polonia. Activele gestionate de fondurile de pensii din Polonia au depasit 80 de miliarde de dolari, iar alocarile pentru investitii in actiuni vor continua sa creasca, respectand restrictiile interne de investitii.

Reprezentantii Franklin Templeton mai arata ca costurile de admitere la tranzactionare si comisioanele anuale sunt mai mici la Varsovia decat la Londra. Comisionul de admitere este intre 15.000 de lei si 107.000 de lei la Varsovia, fata de Londra unde poate ajunge pana la 1.400.000 de lei. Comisioanele anuale se incadreaza intre 9.500 de lei si 74.000 de lei la WSE, in timp ce la LSE comisioanele anuale incep la 16.500 de lei si ajung pana la 188.000 de lei.

Celelalte burse avute in vedere de Franklin Templeton pentru listarea secundara au fost cele din Londra si Viena.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,98 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor.

Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010, iar in mai 2010 si-a stabilit un birou in Bucuresti.