UPDATE Teama de contagiune a crizei datoriilor suverane provoaca degringolada pe bursele europene. Merkel ii telefoneaza lui Berlusconi pentru a-i cere adoptarea rapida a bugetului de austeritate
"Ne aflam intr-unul dintre cele mai rele momente ale crizei monetare europene. Ideea contagiunii crizei grecesti spre alte tari din Zona Euro precum Italia si Spania ia amploare", a explicat Jean-Francois Robin, analist pe piata obligatiunilor la Natixis.
Mai multi factori - semne de intrebare asupra cresterii mondiale, riscul de recesiune din China, temeri asupra Europei, ingrijorari pentru banci - se conjuga pentru a crea o foarte mare neincredere pe pietele financiare.
Rata tarilor considerate fragile, deoarece sunt puternic indatorate, cresteau la nivele care pun in pericol capacitatea lor de a-si rambursa imprumuturile. Euro a scazut in fata dolarului la 1,4068 dolari in jurul orei 12,00 GMT iar valorile bancare pierdeau circa 4% din valoare.
"Neincrederea se caracterizeaza in piete prin vanzarea activelor riscante", a subliniat Vincent Chaigneau, director de strategii la Societe Generale.
Investitorii se indreapta spre valorile considerate sigure - francul elvetian, aurul si obligatiunile germane.
Temandu-se de o contagiune a crizei grecesti, investitorii cer rate tot mai mari pentru a imprumuta Italia si Spania.
Ratele la zece ani pentru obligatiunile spaniole si italiene a crescut luni dimineata la nivele record, cuprinse intre 5,5% si aproape 6% (5,78% pentru Spania si 5,45% pentru Italia).
Sunt cele mai mari dobanzi de la crearea euro si, pe termen mediu-lung, sunt nesustenabile.
Daca Italia nu mai reuseste sa se finanteze pentru a-si rambursa datoria publica va fi o adevarata catastrofa pentru Europa, se vorbea in salile de tranzactionare.
Italia are una dintre cele mai mari datorii din lume in termeni de valoare absoluta, reprezentand 120% din PIB, si este victima, de vinera trecuta, a tensiunilor politice si a scandalului din jurul ministerului de Finante.
Spania se lupta cu o criza economica fara precedent si cu un nivel al somajului extrem de ridicat.
La Lisabona, indicele vedeta cadea cu 3,10% la 14,15 GMT.
Un alt semn care nu insala, creste ecartul dintre rata datoriei germane si cea a Frantei.
Acest faimos "spread" a atins un nivel record (0,65 puncte) ceea ce arata ca investitorii se orienteaza cu precadere asupra datoriei germane, considerata deasupra oricarui risc.
Bursa din Milano scade cu peste 3%, Merkel ii telefoneaza lui Berlusconi
Indicele vedeta al Bursei din Milano, FTSE Mib, si-a adancit pierderile luni, in jurul orei 12,30 GMT, pierzand 3,38% pana la 18.406 puncte, din cauza temerilor legate de contagiunea crizei datoriilor, relateaza AFP.
Titlurile financiare, cele mai vizate in caz de agravare a crizei datoriilor, sunt printre cele mai afectate.
Banca Intesa Sanpaolo a pierdut 5,56%% pana la 1,562 euro, banca Mediolanum 4,56%, la 2,888 euro, Banca Popolare di Milano 3,78%, la 1,475 euro, asiguratorul Generali 3,30%, la 13,20 euro si banca UniCredit 2,11%, la 1,206 euro.
Dar nici celelalte sectoare nu au fost menajate, grupul agro-alimentar Parmalat cedand 4,87%, pana la 2,382 euro, iar grupul auto Fiat pierzand 4,42% la 6,925 euro.
Vineri, Bursa din Milano pierduse 3,47%, din cauza scaderii titlurilor bancare. Rata obligatiunilor italiene, care ajunsese la valori record vineri, continua sa creasca si luni.
Un semn al ingrijorarii tot mai mari a liderilor europeni: cancelarul german Angela Merkel a luat initiativa neobisnuita de a-i telefona sefului guvernului italian, Silvio Berlusconi, pentru a-i cere o adoptare rapida de catre Parlament a planului de austeritate aprobat in 30 iunie de catre guvern, pentru a calma pietele financiare.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Stii cum e, e foarte simplu. Totul se invarte in jurul a cati bani produci tu ca tara si cati consumi. Produci si ai bani, datoriile iti sunt rezonabile si le poti acoperi usor? Esti de incredere. Ai multe datorii si iti este din ce in ce mai greu sa le platesti? Nu mai esti de incredere.
Munca, seriozitate, eficienta si profesionalism, astea sunt esenta. Restul e can-can.
Realitatea (nu postul TV) este extrem de democratica: nimeni nu poate fugi de ea.
De pe wikipedia
The song is as well-known by the opening words and refrain of the first stanza, "Deutschland, Deutschland über alles" (literally, "Germany, Germany above all"), but this has never been its title. The line "Germany, Germany above all" meant that the most important goal of the Vormärz revolutionaries should be a unified Germany overcoming the perceived anti-liberal Kleinstaaterei. Alongside the Flag of Germany it was one of the symbols of the March Revolution of 1848.
True, true "Deutschland über alles"
Da, in evolutia unui om, a oricarui om exista doi factori determinant: mediul social (ca una e sa te nasti intr-o familie de academicieni si alta sa te nasti intr-o familie de infactori) si zestrea genetica. Nu inteleg de ce fuge toata lumea si neaga evidenta ca si genetica are un rol. Si asa cum de exemplu exista diferente evidente fizice intre popoare (de exemplu negrii sunt evident mai masivi si mai solizi decat japonezii, de exemplu), tot asa exista si diferente de comportament intre diferite popoare.
Un exemplu super super evident. Arabii in Franta (ca sa nu dau exemplu Germania). Ma refer la arabii nascuti in Franta, care de mici merg la gradinita, scoala, etc impreuna cu francezii, deci cimplet integrati, si totusi, per ansamblu, arabii au performante profesionale net inferioare etnicilor francezi! (per ansamblu, evindet, dar sare in ochi). Fac aceeasi scoala, parintii lorin incurajeaza sa invete,dar totusi - in general - diferena profesionala si sociala intre un francez si un arab e evidenta. Nu inteleg de ce toata lumea neaga cu atata vehementa lucruri evidente.
Exista un profesor universitar din Toronto, care toata viata lui a studiat diferentele intre rase si concluzia lui stiintifica e chiar socanta: genetica conteaza cel mai mult, pe de departe mult mai mult decat mediul social. Si nu e considerat rasist, acel profesor.
Uite aici o carte de-a lui in limba romana: http://www.charlesdarwinresearch.org/Romanian.pdf Si repet, omul nu e considerat rasist, desi nici nu prea i se popularizeaza cartile, caci concluziile sunt socante: de exemplu una dintre ele e ca negrii au o inteligenta innascuta net inferioarta albilor.
Daca ar fi recunoscut asta, atunci poate s-r putea lua masuri specifice astfel incat sa se scoata ce e mai bun ndin fiecara rasa si sa se marginalizeze aspectele negative
Cine ne-a pus ca in astia 20 de ani sa ne batem joc de el? Ne=au obligat nemtii sa furam (sau sa copiem daca preferi termenul exact) pe rupte, mai ales la bacalaureat, dar nu numai? Cine ne-a oprit ca in 20 de ani sa construim un imvatamant precum cel din Germania? Ca acum chiar suntem o tara liberta, nu mai putem da vina pe comunism.
Cine ne-a oprit? Si nu-mi spune ca Basescu, Funeriu, Adrian Nastase sau mai stiu eu cine!
Semnat: "un rasist nenorocit"
Joaca la nspe capete, calca pe toata lumea in picioare, au beneficiat enorm de pe urma UE si acu dau lectii de mari smecherii..
Vai mama lor ... este o tara care niciodata nu a invatat nimic din istorie mai veche sau mai noua.... n-ar fi de mirare sa o fure din nou de data asta definitiv... prea se joaca cu focul.... pe de-o parte le canta in ureche la chinezi, cu rusi sunt prieteni la catarama in schimb pe astia din UE ii face din vorbe, si duce un razboi econpmic total cu cei care i-au scos din rahat acu 40-50 de ani.
Asta e germania
Ce face germania acum este o mare mizerie. Multe din datoriile acestor tari se regasesc in "pib-ul" lor maret.
PS: Cine crede ca o tara poate sa ajunga la datorii de sute de mld de Euro din salarii date la amaratii aia de bugetari e cel putin naiv...
Important nu e sa inchizi o televiziune sau doua, ci sa mergem toti...impreuna...inainte.
In alta ordine de idei toata lumea vorbeste de Germania, dar nu se uita si la Franta. Francezii au fost baieti destepti, isi tin cartusele pregatite si nu s-au prea bagat pana acum "la inaintare".
Legat de Italia, era de asteptat:
http://www.economist.com/node/18805327
Vom trai timpuri interesante. Si unde vom fi in 5-10 ani (sub scut sau pe scut) depinde de noi si de cat de uniti suntem in aceasta perioada...
Hai ca e usor : pentru postacii PDL, pentru tot sunt de vina Ponta , Antonescu, si posturile-urile A&R (oare de ce nu si OTV???) . Pentru postacii opozitiei (cum o cheama pe uniune, ca tot uit??), pentru tot sunt de vina Basescu si Boc (si cateodata blonda). Mai discutati si voi cu sefii vostrii : o mare parte din cititori au alt nivel de inteligenta... Astea directe merg la aia care n-au luat bac-ul... dar "aia nu stie sa citeste" ....
Sa revenim insa la subiect.
Prea mare apreciere a francului elvetian va face praf aceasta tara. Grecia are ce vinde, chiar daca se face atata caz de datoriile ei... Italia nu prea. Insa - parere personala - va gasi tap ispasitor in imigratie...
Nimic nu e prea roz, nici macar aurul -> vor specula in continuare alimentele : consum garantat, inca relativ ieftine...
in rest, draga @cet23, daca eram noi ajutati cum au fost ei si nu faultati de diversi prieteni interni si externi pe motiv "intelectualism", vorbeam acum de suprematia romaneasca :) uitati cu totii ca ritm de crestere cum a avut Romania intre 1859 si 1939 nu a avut nimeni vreodata in Europa.
Si stii de ce nu suntem in stare? In principal fiindca ni se impune sa facem niste proiecte detaliate, corecte si care sa respecte 100% normativele si standardele in vigoare. Si aici picam ca mustele: nu suntem invatati sa muncim riguros pana in ultimile amanunte. Nu zic ca nu lucam, dar ne lipseste rigurozitatea, nu neaparat germana, cat mai degraba vest-europeana.
Mai e problema finantarii (fondurile europene practiv vin dupa ce guvernul plateste acei bani, din banii proprii: deci intai plateste guvernul si apoi primeste banii din fondurile europene. Dar asta se poate rezolva.
Din pacate, Europa pare sa nu invete nimic din istorie si reactioneaza, si in 2011, ca in perioada de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial.
Europa are trei mari probleme:
(1) desi s-a extins si a integrat si tarile din Est, Europa a ramas profund divizata. Nu vorbim aceeasi limba, si nici nu acceptam o limba comuna, nu avem aceeasi moneda si nici nu vrem sa avem aceeasi moneda - ba, daca ne suparam, ne batem iarasi marcile noastre!, nu vrem sa acceptam ca viitorul nostru este impreuna, ci cautam continuu motive de separare...
(2) avem banci cu care nu stim cum sa lucram, dar carora le permitem aproape orice, chiar si in aceste vremuri de criza. Sigur ca pare, la prima vedere, fantasmagoric, dar: daca punem in Constitutie o limita a deficitului bugetar, de ce nu punem si o dobanda maxima care poate fi practicata pe piata? De exemplu, rata de variatie a PIB/loc + 2 %?
(3) avem o gramada de bani publici care sunt risipiti. Cine impiedica guvernele nationale sau chiar Uniunea Europeana sa reglementeze strict modul de cheltuire a banilor publici?
Si de aici, putem discuta mult si bine...
- mi se pare absolut incorect ca o banca sa se imprumute din patria-mama cu 1 % pe an si sa ia Romaniei sau romanilor care s-au imprumutat dobanzi de 5-7-9 ori mai mari! Bun, vorbim aici despre profit dar mai trebuie sa existe si un dram de responsabilitate sociala. Sau, poate ca responsabilitatea sociala se opreste la Nickelsdorf...
- mi se pare lipsita de bun simt maniera in care s-au cheltuit si se mai cheltuie banii publici, mai ales in domeniul achizitiilor publice...
Daca urmarim cu atentie declaratile sefei FMI de vineri si le corelam cu inceputul furtunos al acestei saptamani pe bursele europene intelegem cat de periculos este impactul solutiei din august privind datoria publica a SUA.
Se vorbeste de Spania,Italia Portugalia si mai nou China dar masa critica este aici in SUA unde situatia se deterioreaza zi de zi.
http://businessday.ro/wp-content/uploads/2011/06/Profit-companii-SP-500.gif
În caz că-ţi scapă esenţa, ţi-o evidenţiez eu: SUA nici n-a stat mult în crizele economice, s-a refăcut repede şi a devenit mai puternică decât înainte. Cum spunea cineva aici pe HotNews, când lui Gulliver îi vine apa pân' la piept, liliputanii s-au înecat demult.
Articolul lui Cristian
http://businessday.ro/06/2011/pe-scurt-despre-agricultura-productivitate-si-profiturile-companiilor-din-sua/