Bursele europene evoluau in degringolada luni, la jumatatea zilei, pe fondul tensiunilor de pe piata obligatiunilor, o miscare de neincredere provocata de teama de o contagiune a crizei grecesti si de indoielile legate de cresterea economica mondiala, relateaza AFP.

"Ne aflam intr-unul dintre cele mai rele momente ale crizei monetare europene. Ideea contagiunii crizei grecesti spre alte tari din Zona Euro precum Italia si Spania ia amploare", a explicat Jean-Francois Robin, analist pe piata obligatiunilor la Natixis.

Mai multi factori - semne de intrebare asupra cresterii mondiale, riscul de recesiune din China, temeri asupra Europei, ingrijorari pentru banci - se conjuga pentru a crea o foarte mare neincredere pe pietele financiare.

Rata tarilor considerate fragile, deoarece sunt puternic indatorate, cresteau la nivele care pun in pericol capacitatea lor de a-si rambursa imprumuturile. Euro a scazut in fata dolarului la 1,4068 dolari in jurul orei 12,00 GMT iar valorile bancare pierdeau circa 4% din valoare.

"Neincrederea se caracterizeaza in piete prin vanzarea activelor riscante", a subliniat Vincent Chaigneau, director de strategii la Societe Generale.

Investitorii se indreapta spre valorile considerate sigure - francul elvetian, aurul si obligatiunile germane.

Temandu-se de o contagiune a crizei grecesti, investitorii cer rate tot mai mari pentru a imprumuta Italia si Spania.

Ratele la zece ani pentru obligatiunile spaniole si italiene a crescut luni dimineata la nivele record, cuprinse intre 5,5% si aproape 6% (5,78% pentru Spania si 5,45% pentru Italia).

Sunt cele mai mari dobanzi de la crearea euro si, pe termen mediu-lung, sunt nesustenabile.

Daca Italia nu mai reuseste sa se finanteze pentru a-si rambursa datoria publica va fi o adevarata catastrofa pentru Europa, se vorbea in salile de tranzactionare.

Italia are una dintre cele mai mari datorii din lume in termeni de valoare absoluta, reprezentand 120% din PIB, si este victima, de vinera trecuta, a tensiunilor politice si a scandalului din jurul ministerului de Finante.

Spania se lupta cu o criza economica fara precedent si cu un nivel al somajului extrem de ridicat.

La Lisabona, indicele vedeta cadea cu 3,10% la 14,15 GMT.

Un alt semn care nu insala, creste ecartul dintre rata datoriei germane si cea a Frantei.

Acest faimos "spread" a atins un nivel record (0,65 puncte) ceea ce arata ca investitorii se orienteaza cu precadere asupra datoriei germane, considerata deasupra oricarui risc.

Bursa din Milano scade cu peste 3%, Merkel ii telefoneaza lui Berlusconi

Indicele vedeta al Bursei din Milano, FTSE Mib, si-a adancit pierderile luni, in jurul orei 12,30 GMT, pierzand 3,38% pana la 18.406 puncte, din cauza temerilor legate de contagiunea crizei datoriilor, relateaza AFP.

Titlurile financiare, cele mai vizate in caz de agravare a crizei datoriilor, sunt printre cele mai afectate.

Banca Intesa Sanpaolo a pierdut 5,56%% pana la 1,562 euro, banca Mediolanum 4,56%, la 2,888 euro, Banca Popolare di Milano 3,78%, la 1,475 euro, asiguratorul Generali 3,30%, la 13,20 euro si banca UniCredit 2,11%, la 1,206 euro.

Dar nici celelalte sectoare nu au fost menajate, grupul agro-alimentar Parmalat cedand 4,87%, pana la 2,382 euro, iar grupul auto Fiat pierzand 4,42% la 6,925 euro.

Vineri, Bursa din Milano pierduse 3,47%, din cauza scaderii titlurilor bancare. Rata obligatiunilor italiene, care ajunsese la valori record vineri, continua sa creasca si luni.

Un semn al ingrijorarii tot mai mari a liderilor europeni: cancelarul german Angela Merkel a luat initiativa neobisnuita de a-i telefona sefului guvernului italian, Silvio Berlusconi, pentru a-i cere o adoptare rapida de catre Parlament a planului de austeritate aprobat in 30 iunie de catre guvern, pentru a calma pietele financiare.