La Sibiu Stock Exchange, saptamana a debutat cu scaderi importante inregistrate pe segmentul indici si cel al derivatelor pe actiuni. Pe scadere s-a aflat si euro in raport cu dolarul. In schimb, fata de leu, moneda unica s-a intarit. O evolutie pozitiva s-a inregistrat si pe aur, pretul unciei crescand, pe fondul corelarii cu pietele externe. Lichiditatea pietei a fost una buna, efectul largirii culoarelor de pret si conturarea unor directii clare atragand investitorii care au speculat cu intensitate si pana la deschiderea bursei americane, moment care, de obicei, reprezinta un imbold important asupra pietei. Astfel, la ora 17.15 numarul contractelor incheiate era de 5300 cu o valoare de 42,7 milioane lei.

Cele mai multe tranzactii au fost realizate pe segmentul indicilor, unde derivatul pe Dow Jones s-a remarcat prin 2200 de contracte, realizate pana la ora 17.15. In SUA, cotatia futures a indicelui a inregistrat o tendinta negativa iar cotatiile indicilor au deschis agresiv pe minus la NYSE, ducand preturile futures de la Sibiu catre minimele zilei. Deprecierile celui mai urmarit indice din lume inregistrate atat pe futures-ul cat si pe spot-ul din SUA, si reflectate din plin la Sibex, au venit in contextul in care grijile fata de situatia financiara a Europei au umbrit startul raportarilor semestriale.

Pietele globale de capital au cazut, euro a alunecat mai mult de 1%, fata de dolar iar costul asigurarii datoriilor Italiei a sarit la un nivel record, pe fondul temerilor ca criza datoriilor din Europa s-ar putea raspandi. Pe piata Sibex, la ora 17:15, indicele DJIA scadea cu 80 puncte pe scadenta septembrie in timp ce pe scadenta decembrie cotatia inregistra un minus de 75 puncte. Pentru martie 2012 cotatia futures a indicelui pierdea 15 puncte.

In sectorul financiar, DESIF5 s-au remarcat cu 1700 de contracte incheiate pana la 17.15, ocupand locul doi in topul sedintei. Deprecierile DESIF5 au fost ample, in ton cu evolutia SIF5 pe piata suport, vanzatorii rotunjindu-si sumele din conturi, in vreme ce cumparatorii au fost nevoiti sa apeleze la strategii de limitare a pierderii, disponibile pe platforma de tranzactionare de la Sibex. La ora mentionata, cotatia DESIF5 septembrie pierdea 2,13%. Pentru decembrie DESIF5 se ieftineau cu 0,90% iar pentru martie 2012 cu 3,47%.

Pe segmentul valutar, participantii au tranzactionat atat pretul futures al cursului EURO/RON, cat si paritatea EUR/USD denominata in lei. Raportat la paritatea euro/dolar, s-a observat tendinta de apreciere a monedei americane, in conditiile in care euro a fost afectat din nou se subiectul crizei datoriilor din UE, care revine periodic, cu efecte negative, in atentia investitorilor. Pe plan extern, moneda europeana a cazut in cursul zilei la cel mai scazut nivel din mai bine de sase saptamani fata de dolar, in conditiile in care cresterea randamentelor obligatiunilor italiene a alimentat temerile privind aprofundarea crizei datoriilor suverane in Europa. Pe piata sibiana, euro se tranzactiona la 1,40020 dolari, pret in scadere cu 1,48%. Numarul contractelor EUR/USD era de 451.

In ceea ce priveste evolutia monedei nationale fata de cea europeana, miza a fost pusa pe un euro in crestere. Leul s-a depreciat si pe piata interbancara inca de la debutul sesiunii iar BNR a afisat un oficial de 4,2272 lei/euro, in urcare. Evolutia a fost una corelata cu cea a valutelor din regiune. La Sibex, conform cotatiilor de la ora 17.15, euro crestea cu 3,66 bani pe scadenta septembrie si cu 2 bani pe scadenta decembrie.

Pe piata derivatelor pe marfuri, investitorii s-au concentrat pe contractul cu marimea de o uncie, avand simbolul SIBGOLD. La ora 17.15 numarul contractelor pe acest produs era de 607, toate pe scadenta de luna viitoare, observandu-se o crestere de 15 dolari. Aurul a urcat pentru a cincea zi pe piata de la New-York, in conditiile in care cresterea economica slaba si temerile cauzate de criza datoriilor europene au alimentat cererea de metal galben, ca plasament alternativ de protectie.

Au fost incheiate si 71 contracte SIBGOLD_RON, (produs echivalent cu 10 uncii de aur), pretul metalului pretios crescand cu 11,4 dolari pe aceeasi scadenta august.