Bursele europene si-au regasit suflul miercuri, la jumatatea zilei, in ciuda deciziei Moody's de a retrograda la categoria 'junk' ratingul Irlandei, dupa un inceput de saptamana foarte dificil, marcat de criza datoriilor suverane din Zona Euro, relateaza AFP.

In timp ce liderii europeni incearca sa gaseasca o solutie la criza datoriilor, care a amenintat la sfaristul saptamanii trecute sa afecteze Itala, in centrul atentiei a revenit acum Irlanda.

Marti, agentia Moody's a degradat ratingul Irlandei la categoria 'junk', cu perspectiva negativa, estimand ca aceasta tara ar putea sa aiba nevoie de noi injectii de fonduri inainte de a putea reveni la imprumuturi pe piata financiara.

Ratele obligatiunilor pe zece ani ale Irlandei au atins miercuri cel mai mare nivel de la crearea Zonei Euro: in jurul orei 12,10 (10,10 GMT), randamentul la 10 ani era de 13,454%, fata de 13,074% la inchiderea de marti.

In schimb, bursele incep usor sa isi revina. La Paris, bursa evolua in usoara crestere, de 0,48%, in jurul orei 12,100 (10,10 GMT), cea din Londra castiga 0,47% iar cea din Frankfurt 0,78%.

Dupa o vineri si o luni "negre", Bursa din Milano isi continua revenirea si progresa cu 2,44% la aceeasi ora.

Investitorii sunt mai linistiti in special dupa reusita unei emisiuni de obligatiuni a Trezoreriei italiene si de vointa majoritatii si a opozitiei din peninsula de a adopta pana la sfarsitul saptamanii planul de austeritate care ar trebui sa permita Italiei sa ajunga la un echilibru bugetar in 2014.

"Stabilitatea a intervenit in legatura cu sperantele ca autoritatile europene vor transmite un mesaj puternic si credibil si/sau vor lua decizii rapide", se arata intr-o nota a BNP Paribas.

Si vestile bune care au venit din China, cu o crestere a PIB-ului care a atins 9,5% in trimestrul II, un ritm mai accelerat decat estimarile, au sustinut pietele asiatice.

Bursa din Hong Kong a inchis in crestere cu 1,22%, dupa un recul de 4,7% in doua zile, cea din Shanghai a castigat 1,48% iar Bursa din Tokyo a terminat sedinta in crestere usoara, de 0,37%.