Cursul aurului a atins miercuri un nou record, trecand pentru prima oara de pragul de 1.580 de dolari pe uncie, profitand de statului sau de refugiu, pe fondul exacerbarii ingrijorarilor persistente legate de o contagiune a crizei datoriilor in interiorul Zonei Euro, relateaza AFP.

O uncie de aur era cotata la 1.587,97 dolari in jurul orei 15,15 GMT, ceea ce corespunde unui pret de 51.000 de dolari pentru un lingou de un kilogram.

"Aurul a sarit pentru ca investitorii sunt ingrijorati de situatia datoriilor suverane europene. Preocuparile care privesc Grecia, Irlanda, Portugalia si acum si Italia nu fac decat sa se intensifice", a explicat Ian O'Sullivan, analist la societatea financiara britanica Spread Co.

"Actorii pietei functioneaza in modul de panica", a adaugat el, notand ca "pretul aurului a crescut timp de opt zile consecutiv si a castigat 100 de dolari din 1 iulie".

Grecia hraneste febrilitatea pietelor, in conditiile in care liderii europeni nu reusesc sa se inteleaga asupra participarii creantierilor privati la un nou plan de ajutor international, cu riscul de a provoca o incetare partiala de plati si de a zgudui sistemul bancar european.

Teama de contagiune a crizei in Italia, Spania si alte tari a provocat o majorare a ratelor obligatiunilor pentru aceste tari, determinand investitorii sa se indrepte spre active considerate mai sigure, precum francul elvetian, care a ajuns si el la un record in fata euro, sau aurul.

Cursul aurului este stimulat si de speculatiile asupra politicii monetare americane.

Potrivit minutei ultimei reuniuni a bancii centrale american (Fed) publicata marti, institutia ramane dedicata politicii sale "pe termen mediu", ceea ce a fost interpretat de unii operatori ca un semn ca noi masuri de relansare a economiei americane ar putea fi puse in practica.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, a lasat si el deschisa usa unei continuari a sprijinului financiar al bancii centrale pentru economia americana.

Aceasta ar contribui la o slabire persistenta a dolarului, facand si mai atractive cumpararile de aur, al carui pret este legat de moneda americana.