La Sibex, penultima sedinta a saptamanii a mentinut o tendinta predominanta de scadere a cotatiilor. Pesimismul participantilor a venit in contextul amplificarii temerilor fata de o posibila extindere a crizei datoriilor suverane catre Italia si Spania, dupa ce Grecia se afla intr-o situatia foarte dificila.

In lipsa unui nou program credibil de sustinere financiara internationala, agentia de rating Fitch a retrogradat miercuri ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala cu trei nivele. In acelasi timp, pietele europene au evoluat pe scadere joi. In acest context, numarul contractelor incheiate pana la ora 17.30 era de 3600 cu o valoare de 40 milioane lei.

Cele mai multe contracte s-au indreptat catre segmentul indici unde cotatia futures a Dow Jones a evoluat in majoritatea timpului pe scadere, participantii aratandu-se destul de pesimisti chiar daca, cu o zi inainte, pe bursa de la New York, Dow Jones a inchis in crestere usoara, investitorii sperand ca FED va implementa noi masuri de sprijinire a economiei.

Apoi, dupa aparitia stirilor economice din SUA si deschiderea pozitiva de la NYSE, deprecierea pretului futures al Dow Jones de la Sibex s-a temperat pe scadenta septembrie, insa pentru scurt timp. In SUA a fost publicat joi numarul umarului anualizat al cererilor de ajutor de somaj inregistrat la nivelul saptamanii precedente, acesta indicand ca mai putine persoane au aplicat pentru astfel de beneficii, semn ca piata muncii se insanatoseste usor.

Numarul cererilor de ajutor de somaj a scazut cu 22.000 la un total ajustat sezonier de 405.000, conform unui raport al Departamentului muncii, fiind depasite previziunile analistilor care vedeau o scadere doar la 413.000. O alta stire care a determinat cresterile de pe Wall-Strett si implicit reducerea nivelului scaderilor la Sibex a fost publicarea de catre JP Morgan a unui profit mai mare decat era de asteptat in al doilea trimestru contrabalansand ingrijorarile privind reducerea de catre Moody's a ratingului de credit al SUA.

La Sibex, conform datelor de la ora 17.30 Dow Jones se afla inca pe minus cu 26 puncte pe scadenta septembrie. Pe scadenta decembrie cotatia inregistra o depreciere de 91 puncte iar pentru scadenta martie 2012 de 95 puncte. Numarul contractelor DEDJIA_RON era de aproape 3000.

Si pe segmentul financiar, scaderile DESIF5 au continuat, in contextul in care indicii reprezentativi de pe pietele bursiere europene s-au depreciat. De altfel, si pe piata suport, actiunea SIF5 a dat semne de slabiciune, pierzand 1,29%. Numarul contractelor DESIF5era, la ora 17.30 de peste 500. Cotatia pentru septembrie scadea cu1,89 iar pentru decembrie cu 1,95 %.

Speculatorii au fost destul de activi si pe paritatea euro/dolar, tranzactionata in lei, ¬pariind¬ pe un euro dolar mai puternic pentru a doua zi la rand. Moneda comuna castiga la Sibex 0,45% fata de dolar euro, pe scadenta septembrie si 0,57% pe decembrie, urmand trendul pietelor externe in cadrul carora moneda americana a pierdut teren fata de cea europeana. Indicele dolarului a scazut pentru a treia zi la rand dupa ce presedintele Bancii Centrale Americane Ben Bernake a declarat ca FED este gata sa implementeze masuri aditionale pentru a sprijini economia.

Dolarul s-a depreciat si ca efect al punerii SUA de catre Moody`s pe o pozitie de revizuire a ratingului datoriilor. Numarul contractelor EUR/USD_RON realizate era de 135.

Raportat la piata aurului, cotatia metalului galben a continuat sa urce inregistrandu-se o crestere de 5,6 dolari, pe scadenta de luna viitoare pentru simbolul SIBGOLD_USD, numarul contractelor fiind de 26. Pe pietele externe aurul a atins un nivel record dupa ce serviciul pentru investitori al Moody`s a evidentiat posibilitatea ca ratingul de credit al SUA sa fie micsorat.

In acelasi timp, persistenta crizei datoriilor din UE continua sa sustina cerea de aur ca plasament de protectie.

Investitorii au tranzactionat si pe piata spot unde au fost transferate 100.000 de actiuni Sibex, la preturi intre 1,40 si 1,42 lei, cotatia pierzand 6 bani.