La Sibex, cotatiile celor mai lichide instrumente au avut o evolutie in oscilanta in penultima sedinta a saptamanii, inregistrandu-se cresteri in prima parte a sedintei, intrarea pe teritoriu negativ in jurul pranzului si apoi revenirea pe crestere. Investitorii au tranzactionat cu ochii pe evolutia pietelor externe si in asteptarea deciziilor oficialilor europeni, reuniti intr-un summit la Bruxelles, pentru identificarea unor solutii viabile privind situatia datoriilor Greciei. In acest context, speculatorii au extins culoarele de pret pentru produsele tranzactionate, iar strategiile aplicate s-au concretizat in 5.300 contracte incheiate pana la ora 17:30, cu o valoare de 58,5 milioane lei.

Intr-un cadru dominat asadar de asteptarea hotararilor privind Grecia, speculatiile au fost directionate, in mod firesc catre evolutia monedei unice europene fata de dolar. Astfel s-a remarcat perechea EUR/USD. Cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, numarul contractelor pe acest produs era de 2.450. Pe pietele internationale euro s-a intarit fata de concurentul sau de peste ocean, avansand la cel mai inalt nivel din aproape trei saptamani in raport cu dolarul american, unul din motivele cresterii fiind semnalele ca guvernele tarilor din zona euro iau in calcul garantarea obligatiunilor Greciei in cazul intrarii statului elen in incapacitate de plata. Mai mult, conform unui anunt facut joi dimineata de reprezentantii Germaniei si Frantei, cele doua state au ajuns la un acord in privinta Greciei, dupa negocieri incepute miercuri seara care au durat circa sapte ore. La Sibex, moneda comuna castiga 1,40% fata de cea americana, fiind tranzactionata la 1,43700 dolari pe scadenta septembrie.

Simbolul DEDJIA_RON s-a mentinut in top cu 1.900 de contracte incheiate pana la ora 17:30. Pretul futures din SUA al indicelui Dow Jones indica o evolutie pe plus, sezonul de raportari continuand cu rezultatele incurajatoare ale Morgan Stanley, care au ridicat nivelul de optimism in ceea ce priveste mult incercatul sistem financiar. Astfel, NYSE a deschis pe plus, desi piata muncii a furnizat stiri nefavorabile. La Sibex, indicele DJIA avea la ora 17:30 o variatie pozitiva de 170 puncte pe scadenta septembrie. Pe scadenta decembrie cotatia indicelui afisa un plus de 157 puncte, iar pe martie 2012 de 100 puncte. Investitorii se aflau in asteptarea unor detalii privind un al doilea pachet de ajutor pentru Grecia, necesar in vederea evitarii intrarii in incapacitate de plata a acestei tari.

Segmentul financiar s-a mentinut in top prin intermediul contractului futures DESIF5, simbol care este lider pe segmentul derivatelor pe actiuni. La ora 17:30 se observau circa 700 de contracte DESIF5. Termenul scurt (septembrie), a fost fiind preferat de investitori care au estimat o crestere de 2,03% a cotatiei actiunii SIF Oltenia. Tot pe plus se afla si pretul estimat pe scadenta decembrie, avansul fiind de 1,31%.

In sectorul derivatelor pe aur, pretul futures al unciei crestea cu 14 dolari pe scadenta august pentru contractul SIBGOLD de o uncie dar se deprecia cu 2,4 dolari pe contratul SIBGOLD_RON de 10 uncii. Pretul SIBGOLD urma tendinta de pe plan extern unde se specula ca metalul galben va atinge un nou record la New York, ca reactie la semnale date de oficialii europeni privind garantarea obligatiunilor in cazul falimentului Greciei. Acestea au amplificat cerea de aur ca plasament de protectie.

Au fost inregistrate tranzactii si pe derivatul pe pretul petrolului, cotatia unui baril de tip Light Sweet Crude crescand cu 0,90 dolari pe scadenta septembrie.

Pe piata spot au fost rulate aproape 4.000 de actiuni PPLI, cotatia pierzand 10,7% si inchizand la 5 lei/titlu.