La Bursa din Sibiu, sedinta de vineri s-a remarcat printr-o evolutie in scadere a cotatiilor, cele mai severe deprecieri observandu-se pe indicele Dow Jones. Pe minus se aflau si cotatiile futures ale SIF Oltenia si Fondul Proprietatea. Directia descendenta a venit pe fondul influentelor externe, bursele europene extinzandu-si evolutia rosie pentru a cincea zi consecutiv, iar futures-ul din SUA semnalizand, la randul sau, continuarea trendului negativ la NYSE.

Exceptii de la scadere faceau cotatiile aurului si ale cursului euro/dolar. Astfel, pana la ora 17:30, speculatorii de la Sibex au incheiat circa 5.500 contracte cu o valoare de 62 milioane lei. De-a lungul intregii luni, numarul contractelor incheiate la Sibiu Stock Exchange (Sibex) a fost de circa 120.000 cu o valoare de 1,2 miliarde lei, in usoara scadere fata de luna precedenta.

UPDATE: Luna iulie a adus un volum record pe contractul futures bazat pe indicele Dow Jones Industrial Average, fiind incheiate 68.713 contracte, cu o valoare de 855 milioane lei, fiind depăşit precedentul record de 66.094 de contracte atins în iunie.

In primele sapte luni din 2011, suma tranzactiilor cu Dow Jones este de 3,27 miliarde de lei, depasind in topul valorii toate celelalte produse listate la Sibex.

Si in ultima sedinta a lunii tot derivatul pe Dow Jones a fost cel mai lichid, cu circa 4.500 de contracte incheiate pana la ora 17:30. Cotatiile futures ale celui mai urmarit indice s-au depreciat puternic, sub influenta pietei americane, preturile futures de peste ocean indicand pesimismul investitorilor, dupa ce politicienii au hotarat joi amanarea votului privind planul de majorare a limitei de indatorare a SUA, pe fondul unor divergente care nu s-au rezolvat inca. In plus, produsul intern brut al SUA a crescut cu doar 1,3% in trimestrul al doilea, nivel sub estimari, fapt care a readus in prim plan ingrijorarile ca revenirea economica incetineste si ca Guvernul se apropie si mai mult de incapacitate de plata. Raportul publicat vineri de catre Departamentului de Comert al SUA a impins actiunile americane catre cea mai puternica depreciere saptamanala din aproape un an, cu atat mai mult cu cat cresterea economica din primele sase luni ale anului este acea mai slaba de la finalul recesiunii. Aceasta problema s-a adaugat la tergiversarea gasirii solutiei privind problema datoriilor.

In aceste conditii, preturile futures de la Sibex, ale Dow Jones reflectau aceasta stare de fapt, depreciindu-se puternic, cu 236 puncte pe scadenta septembrie si cu 197 puncte pe scadenta decembrie. Pentru martie 2012, Dow Jones pierdea cu 200 puncte, scaderile rotunjind spectaculos profiturile vanzatorilor. In iulie, contractul DEDJIA_RON a fost lider autoritar in topul produselor Sibex, cu un volum record de aproximativ 69.000 contracte, adica 58% din totalul transferurilor.

Cu un volum de aproape 1.000 de contracte incheiate pana la ora 17:30 s-a remarcat si derivatul pe perechea valutara euro/dolar, tranzactionata in lei. Speculatorii au estimat cresterea cotatiei euro fata de moneda americana, urmarind evolutia de pe pietele externe. Astfel, moneda unica avansa cu 0,46%, fiind tranzactionata la 1,4350 dolari pe scadenta septembrie, slabirea monedei americane venind pe fondul problemelor economice ale SUA. In iulie, EUR/USD_RON a fost preferat pentru aproape 17.000 de contracte, ocupand locul trei in top.

Pentru derivatele SIF5 cotatia scadea cu 1,42% pe scadenta septembrie si cu 0,34% pentru decembrie. Scaderi se inregistrau si pentru martie, respectiv iunie 2012, pe volume mai mici. Numarul contractelor DESIF5 realizate pana la 17.30 era de 337. In luna iulie DESIF5 a atras in jurul a 24.000 de contracte, mentinandu-se pe locul doi in topul lichiditatii.

Pe segmentul marfuri, sedinta din 29.07 a adus 136 contracte pe aur pe simbolul SIBGOLD cu marimea de o uncie, cotatia crescand cu 16,8 dolari pe scadenta august. In SUA, pretul futures al metalului galben a atins un nivel record de 1637,50 dolari pe uncie, aurul fiind considerat un adevarat "rai investitional", datorita ingrijorarilor privind datoria guvernamentala americana precum si ritmului foarte lent de crestere economica, elemente care au dinamitat cerea de metal pretios.

Pe piata spot, vineri, au fost tranzactionate 25.000 actiuni SBX la un pret de 1,43 lei/actiune, in stationare.