Febra care a cuprins pietele financiare din cauza temerilor generate de datoria americana a inceput sa se reduca joi dimineata, bursele asiatice si majoritatea pietelor europene revenind timid pe plus, dar tensiunea ramane palpabila, relateaza AFP.

Dupa peste o saptamana de scaderi generalizate pe pietele financiare, Wall Street a terminat miercuri seara cu o usoara crestere, Dow Jones castigand 0,25% iar Nasdaq 0,89%.

In Europa, majoritatea burselor erau pe verde. La 09,06 GMT, Parisul castiga 0,56%, Frankfurt 1,12% iar Madrid 1,08%.

Dupa ce a deschis in crestere, Londra pierdea 0,20%, la fel ca si bursa din Milano (-0,34%), in conditiile in care discursul sefului guvernului italian Silvio Berlusconi a dezamagit si nu a reusit sa linisteasca pietele.

Tokyo a terminat cu o usoara crestere de 0,23%, investitorii salutand foarte prudent interventia guvernului pentru a devaloriza yenul.

Un alt semn al detensionarii - aurul, valoare traditionala de refugiu, scadea la inchiderea bursei din Hong Kong.

Pietele financiare s-au aflat la un pas de panica la inceputul saptamanii. Compromisul legat de majorarea plafonului datoriei Statelor Unite nu a oferit decat un repaus de cateva ore, sters repede de temerile referitoare la sanatatea celei mai mari economii mondiale, cu o crestere modesta si un deficit colosal.

Aceasta nervozitate a readus in prim plan criza datoriilor din Zona Euro si teama de o contagiune la cele mai fragile tari din regiune.

Italia si Spania au suportat cel mai mult acest puseu de febra.

Un alt semn al neincrederii persistente a investitorilor: ratele dobanzilor la doua emisiuni de obligatiuni pe 3 si 4 ani ale Trezoreriei spaniole, in valoare de 3,311 miliarde euro, au crescut puternic joi dimineata.

Cererea a fost totusi semnificativa, atingand 7,4 miliarde de euro, mai mult decat dublu fata de obiectivul fixat de colectare a 2,5 - 3,5 miliarde.

Guvernele italian si spaniol incearca, alaturi de autoritatile europene, sa stapaneasca aceasta criza.

Silvio Berlusconi a recunoscut necesitatea unui "plan imediat de actiune, care sa raspunda pietelor", si relansarea cresterii.

La Madrid, seful guvernului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, care si-a anulat vacanta, a convocat o reuniune de criza si a cerut un raspuns european pentru a linisti pietele.

Joi dimineata, guvernul japonez a intervenit pe piata pentru a devaloriza yenul, moneda-refugiu, care se apropie de cel mai inalt nivel fata de dolar din 1945 si ameninta relansarea economiei.