Ultimele zile au adus foarte multe declaratii pe subiectul listarii BCR la bursa. Reprezentantii celor cinci societati de investitii financiare (SIF) vor listarea cat mai repede posibil, in vreme ce seful Erste Bank, Andreas Treichl, considera „ca este o prostie si voi fi foarte nefericit”.Cele doua tabere s-au intalnit la Viena pentru negocieri, iar voci din piata vorbesc deja de incheierea unui acord. Ce se ascunde in spatele lui?

Pentru sefii Erste Bank este foarte simplu, obiectivul lor este sa evite listarea BCR pentru a nu afecta valoarea titlurilor Erste Bank. O eventuala listare ar putea duce la tranzactionarea actiunilor BCR la valori mult mai mici decat pretul achitat de austrieci statului roman la privatizarea BCR.

O alta problema o constituie aparitia unor noi actionari care vor dori sa primeasca dividende, si nu ca profitul sa fie pastrat de catre banca.

In contractul de privatizare se specifica o perioada de trei ani in care vor fi listate actiunile celei mai mari banci din Romania. Erste Bank a obtinut in 2009 de la SIF-uri o noua amanare de doi ani pentru listarea celei mai mari banci romanesti dupa active.

Pentru SIF-uri, pachetul de 30% din actiunile BCR a reprezentat o adevarata „gasca cu oua de aur”, care le aducea beneficii foarte mari. Sefii de la SIF-uri s-au obisnuit sa incaseze in fiecare an dividendele de la BCR si sa nu faca nimic in ceea ce priveste listarea pe bursa, acceptand amanarea inceperii tranzactionarii.

Insa de doi ani de zile BCR nu mai acorda dividende, actionarii austrieci preferand sa pastreze profitul pentru a majora capitalizarea bancii. Dar criza financiara a depreciat valoarea bancii, care a scazut mult fata de anul privatizarii.

Pentru SIF-uri, neacordarea de dividende de catre BCR le-a cauzat numai prejudicii, avand in portofoliu niste actiuni importante care nu le aduc profit si nu pot fi valorificate.

Pe de alta parte, actionarii importanti ai SIF-ulor au inceput sa ceara dividende mai mari si cresterea activelelor nete, iar cea mai simpla solutie ar fi obtinerea de dividende de la BCR. La randul lor, sefii Erste Bank se pare ca nu au interesul, dar nici puterea financiara pentru a achizitiona de la SIF-uri intregul pachet de 30% din actiuni. Fiecare SIF detine la BCR cate un pachet de circa 6% din actiuni. O miscare posibila ar fi cumpararea de catre banca a unui singur pachet de 6% al unui SIF pentru a scapa de spectrul pragului de 75% din voturi, necesar pentru luarea unor decizii importante.

  • In perioada de criza, analistii recomanda pastrarea lichiditatilor

In ultimele zile au aparut zvonuri despre un acord intre Erste Bank si SIF-uri in ceea ce priveste titlurile detinute de cele cinci societati de investitii financiare la banca comerciala. Vestea este privita cu neincredere de catre investitori. Suntem in plina criza mondiala provocata în special de datoriile Statelor Unite, bursele se prabusesc si moneda europeana se depreciaza.

Este greu de crezut ca banca austriaca va disponibiliza o suma uriasa pentru stingerea problemei cu SIF-urile, unele surse chiar de 1 miliard de euro. In perioada de criza, analistii recomanda pastrarea lichiditatilor pentru a face fata atacurilor bursiere provocate de panica.

  • SIF-urile ar trebui sa se lupte pentru listare

Totodata, SIF-urile sunt supuse unei presiuni crescute din partea fondurilor straine care detin actiuni la ele. Pe de alta parte, austriecii sunt foarte hotarati sa nu listeze BCR, in actuala conjunctura nefavorabila a pietei de capital. Negocierile sunt in toi, iar Erste ar putea profita de situatie si sa achizitioneze un pachet de 6% de actiuni detinut de un singur SIF.

Unii brokeri sunt de parere ca cele cinci companii ar trebui sa ramana unite si sa negocieze impreuna si nu separat. SIF-urile ar trebui sa se lupte pentru listare, vanzarea directa a unui pachet de actiuni catre Erste le va aduce un profit pe teren scurt, insa pe termen lung va duce la pierdere.

Motivul? Societatile de investitii vor pierde detinerile la cea mai mare banca comerciala din Romania si oportunitatea de achizitie a unor actiuni de acelasi calibru este redusa si scumpa. Daca insa actiunile BCR vor fi listate pe bursa, valoarea lor reala va fi calculata in activul net si exista sansa obtinerii de dividende. Pot vinde o parte din participatii pentru a aduce noi jucatori in actionariatul BCR, care vor putea pune presiune pe ERSTE Bank. Reprezentantii SIF-urilor pot negocia obtinerea de dividende si garantarea, din partea grupului austriac, a listarii bancii in cursul anului viitor.