Bursa din New York a deschis in scadere sedinta de tranzactionare de luni, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingul Statelor Unite, potrivit Reuters. Acest lucru a sporit nervozitatea pietelor financiare, afectate de criza datoriilor din zona euro.

Indicele Dow Jones Industrial Average pierdea 1,98% dupa primele tranzactii, la 11.217,48 puncte, iar indicele Standard & Poor's 500 cobora cu 1,72%, pana la 1.178,73 puncte. In acelasi timp, indicele Nasdaq Composite scadea cu 3,35%, apana la 2.447,60 puncte.

Principalele piete bursiere europene au inregistrat o volatilitate puternica in sedinta de luni. Dupa o deschidere in scadere, majoritatea pietelor europene au intrat in teritoriu pozitiv dupa primele tranzactii ale zilei, ceea ce parea sa arate ca actiunile anuntate de liderii G7 si Banca Centrala Europeana au puterea de a evita panica. Ulterior, indicii bursieri au revenit pe rosu.

In jurul orei 16:30, ora Romaniei, indicele londonez FTSE 100 scadea cu 2,17%, iar principalii indici ai pietelor din Frankfurt si Paris pierdeau 3,29%, respectiv 1,93%.

Totodata, si bursele asiatice au inregistrat pierderi importante in sedinta de tranzactionare de luni, in pofida anuntului liderilor G7, care s-au angajat sa intreprinda actiuni coordonate pentru a asigura lichiditate si pentru a sprijini functionarea pietei financiare, stabilitatea financiara si cresterea economica. Astfel, Bursa de la Tokyo a scazut cu 2,18%, iar indicele Hang Seng al Bursa de Valori de la Hong Kong a pierdut 2,17%. Indicele principal al bursei din Coreea de Sud a inchis cu o pierdere de 3,8%, in timp ce Bursa din Shanghai a scazut cu 3,79%.