Autoritatile de reglementare a pietei de capital din Spania, Italia, Belgia si Franta vor interzice vanzarea in lipsa a actiunilor unor companii financiare listate pe bursele locale incepand de vineri, a anuntat joi seara Autoritatea europeana pentru piata de capital, citata de Reuters. Decizia vine ca urmare a zvonurilor din ultimele zile privind situatia financiara si nevoile de finantare ale unor state si banci europene, care au determinat miscari abrupte pe burse.

"Unele autoritati au decis sa impuna sau sa extinda interdictii pentru vanzarile in lipsa in tarile respective. Au luat aceasta masira pentru a restrictiona beneficiile care pot fi castigate de pe urma raspandirii unor zvonuri false sau pentru a ajunge la un mediu regulatoriu uniform", arata reprezentantii Autoritatii.

Detaliile interdictiei variaza de la o tara la alta. Franta va interzice vanzarea in lipsa pentru actiunile a 11 companii financiare pentru o perioada de 15 zile, iar Spania va proteja 16 actiuni tot pentru o perioada de 15 zile. Autoritatile din Belgia vor interzice vanzarea vanzarea in lipsa pentru actiunile a patru institutii financiare pentru o perioada nedefinita. Restrictiile ce vor fi luate de Italia nu au fost inca publicate.

Printre bancile incluse pe aceasta lista se numara BNP Paribas si Societe Generale din Franta si Santander si BBVA din Spania.

Vanzarea in lipsa (short selling) este un instrument financiar care permite unui investitor sa vanda actiuni pe care nu le detine si pe care le imprumuta de la o banca sau casa de brokeraj. Acestia pot sa vanda aceste titluri, pentru a le rascumpara la un moment ulterior, cand valoarea acestora a scazut. Short selling este o tehnica care ofera posibilitatea de a obtine profit si in perioadele in care piata scade.