Preturile la petrol au crescut. luni dimineata. pe pietele din Asia, in urma revenirii burselor din zona, dar castigurile sunt susceptibile de a ramane limitate din cauza preocuparilor persistente cu privire la starea economiei mondiale, au declarat analistii.

In dimineata zilei de tranzactionare, un baril de titei "light" pentru livrare in luna septembrie a castigat 22 de centi urcand la 85.60 dolari.

Un baril de titei Brent din Marea Nordului pentru livrare in septembrie aa crescut cu 27 de centi la 108.30 dolari. Pietele de capital sunt in crestere si au tras si pretul petrolului dupa ele, a declarat Victor Shum, analist la consultanta Purvin si Gertz in Singapore. Acesta avertizeaza insa ca piata continua sa fie agitata si volatila, iar riscul unei noi scaderi exista "intr-o economia mondiala aflata in recesiune".

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a spus sambata seara ca economia mondiala a intrat intr-o "faza noua si periculoasa" si ca tarile din zona euro ar trebui sa reactioneze rapid.

La New York Mercantile Exchange (Nymex), un baril de titei "light" pentru livrare in septembrie a incheiat la 85.38 dolari, in scadere cu 34 de centi fata de sesiunea precedenta.