Bursele europene au inchis mixt sedinta de miercuri, evolutia pozitiva de pe Wall Street atenuand din dezamagirea investitorilor privind masurile anuntate dupa summitul franco-german, potrivit AFP.

Astfel, indicele CAC 40 jucat la Bursa din Paris a avansat cu 0,73%, iar indicele londonez FTSE 100 a coborat cu 0,49%. Bursa din Frankfurt a scazut cu 0,77%, in vreme ce indicele FTSE Mib al Bursei din Milano a urcat cu 1,27%.

Pietele financiare au tratat intalnirea Merkel-Sarkozy ca pe un esec. Intalnirea dintre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel a avut loc cu aproximativ doua ore inainte de inchiderea burselor americane. Intrucat aceasta a fost vazuta ca o dezamagire pentru investitori, indicii bursieri au coborat, la fel ca si pretul petrolului si valoarea monedei unice.

"Propunerile par a fi lipsite de substanta si nu au puterea de a calma pietele, mai spun economistii. "Este mai degraba o decizie favorabila. Dar diavolul este in detalii", a declarat Philippe Waechter AFP, director al cercetarii economice la Natixis AM.

Economistii spun ca summitul nu a adus nimic nou sau util. "Ne-am fi asteptat la o multime de detalii legate de regula de aur a echilibrului bugetar. Care vor fi sanctiunile in caz ca ea nu va fi respectata? Vor exista exceptii de la regula?", spun unii dintre ei. "Dezamagitor. Investitorii s-au ales de pe urma acestei intalniri doar cu o multime de bune intentii si de declaratii, dar fara nicio masura care sa rezolve criza datoriilor si cea bancara", spun altii.

New York Stock Exchange a inchis in usoara scadere sedinta de marti, dupa trei sesiuni de crestere, investitorii fiind concentrati pe situatia din Europa si noile propuneri fiscale anuntate dupa intalnirea dintre Sarkozy si Merkel, sentimentul general fiind unul mai degraba de dezamagire.

Dow Jones Industrial Average a pierdut 76,97 de puncte coborand la 11.405,93 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile companiilor tehnologice, a scazut cu 31,75 puncte la 2.523,45 puncte. Si S & P 500 a pierdut 0,97% incheind la 1.192,76 de puncte.