Principalele burse europene au inchis sedinta de joi cu pierderi semnificative, de pana la 6%, afectate de caderea actiunilor bancilor si de perspectiva unei incetiniri a economiei americane, dupa publicarea unor indicatori economici ingrijoratori peste Ocean, transmite AFP.

Astfel, Bursa de la Frankfurt a pierdut, 5,82%, cea de la Paris 5,48%, cea de la Milano 6,15% si cea de la Madrid 4,70%, in timp ce bursa de la Londra a scazut cu 4,49%, cea de la Atena cu 3,38%, iar bursa elvetiana cu 4,15%. Si indicii de la Moscova au pierdut 3,73% si respectiv 4,79%.

"Pana cand nu avem o idee clara despre cum se vor gestiona problemele datoriilor suverane din zona euro, situatia nu se va imbunatati", a precizat un analist pe pietele din Londra, citat de Reuters.

Declinul a fost resimtit si pe bursa de la New York, Dow Jonespierzand3,63%, iarNasdaq4,29% la mijlocul sedintei de joi.

Intre timp, pretul aurului, valoare de refugiu pentru investitori, a atins joi un nou record, depasind pentru prima data pragul de 1.816 dolari uncia.