Bursele europene si-au majorat pierderile, dupa ce temerile cu privire la o recesiune la nivel mondial si a unei crize de lichiditati pentru bancile regionale s-au amplificat, potrivit Reuters.

Bursa din Londra scadea cu 1,65% in jurul orei 15:15, ora Romaniei, iar Bursa din Frankfurt cobora cu 3,06%. La Paris, indicele principal al pietei se deprecia cu 1,17%.

"Piata este foarte ingrijorata in legatura cu deteriorarea perspectivelor cu privire la cresterea mondiala in general si a celei din Statele Unite in special", a declarat Marcus Svedberg, economist sef la East Capital.

Temerile cu privire la o eventuala recesiune s-au intensificat si dupa ce economistii JP Morgan au coborat estimarile de crestere economica a Statelor Unite, dupa o masura similara a Morgan Stanley.

In deschiderea sedintei, indicele FTSE 100 al Bursei din Londra scadea cu 0,85%, iar indicele Dax al Bursei din Frankfurt cobora cu 0,51%. Indicele principal al Bursei din Paris se deprecia cu 2,25% dupa primele tranzactii ale zilei, iar cel al pietei din Madrid a deschis in scadere cu 1,09%.

Pe piata asiatica, indicele Nikkei al Bursei de Valori din Tokyo a inchis ziua de vineri cu o pierdere de 2,51%, pe fondul preocuparilor la nivel international cu privire la incetinirea activitatii economice la nivel mondial.

New York Stock Exchange a inchis in scadere sedinta de tranzactionare de joi, subminat de o intoarcere brusca a temerilor privind starea economiei globale si impactul crizei datoriilor din sectorul financiar european. Potrivit cifrelor finale, indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 3,68%, ajungand la 10,990.58 puncte, iar Nasdaq a cedat 5,22%, pana la 2,380.43 puncte. Indicele Standard & Poor 500 a scazut cu 4,46% (53.24 puncte), pana la 1140.65 de puncte.