Bursa din New York a deschis pe rosu sedinta de tranzactionare de vineri, continuand trendul din ziua precedenta, pe fondul persistentei temerilor legate de cresterea economica a Statelor Unite, potrivit AFP.

Dupa primele minute de tranzactionare, indicele Dow Jones a pierdut 0,88%, la 10.894,09 puncte, iar indicele Nasdaq, dominat de actiuni ale companiilor din sectorul tehnologic, scadea cu 1,07%.

Temerile cu privire la reintrarea in recesiunea a SUA si a Europei au influentat si pretul petrolului, care scadea in deschiderea New York Mercantile Exchange. Astfel, barilul de petrol light sweet crude cu livrare in septembrie era cotat la 81,61 dolari, cu 77 de centi mai putin de cat in ziua precedenta.

"Piata petrolului continua sa urmareasca piata de capital si temerile cu privire la economie. Am auzit mai multe persoane care vorbesc despre recesiune. Pentru consumatori, acest lucru poate duce la o profetie care se auto-indeplineste: daca sunt preocupati de situatia economica, acestia isi vor reduce cheltuielile", a declarat Andy Lipow, de la Lipow Oil Associates.

Joi, analistii Morgan Stanley si-au redus estimarile cu privire la cresterea economica mondiala pentru acest an si pentru 2011, aratand in acelasi timp ca SUA si zona euro sunt "periculos de aproape de recesiune". Totodata, JP Morgan a redus vineri estimarile cu privire la cresterea economica a Statelor Unite, avertizand ca riscurile de reintrare in recesiune sunt "in mod clar ridicate".