Preturile la petrol au evoluat ezitant marti dimineata pe piata din Asia, investitorii fiind sensibili la evolutiile din Libia, tara producatoare de petrol, in situatia confuza in care rebelii revendica victoria, iar sustinatorii regimului spun ca detin inca controlul.

In dimineata zilei de tranzactionare, un baril de titei Brent din Marea Nordului pentru livrare in octombrie a scazut cu 2 centi la 108.34 dolari, dupa ce a pierdut 18 centi in total de la inceputul anului. Un baril de titei "light" pentru livrare in luna octombrie a castigat 27 centi urcand la 84.69 dolari.

"Pretul titeiului Brent a scazut pe masura ce piata asteapa o reluare rapida a productiei odata cu cu sfirsitul razboiului civil care pare sa fie aproape", a declarat Chung Yang Ker, analist la Phillip Futures din Singapore pentru AFP.

Dar analistii subliniaza ca atingerea capacitatii de extractie din Libia de dinaintea razboiului va dura cel putin doi ani, deci va urma tot o perioada de incertitudine.

Libia, un membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), exporta in conditii normale 1.49 milioane de barili pe zi, cea mai mare parte (85%) fiind livrat in Europa.