Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, va bloca 372,52 milioane de actiuni FP detinute de Ministerul Finantelor - 2,7% din totalul actiunilor Fondului - pentru recuperarea sumelor reprezentand capitalul social nevarsat de catre stat, se arata intr-un raport remis BVB. Reprezentantii companiei precizeaza ca statul nu a transferat catre Fondul Proprietatea numarul de actiuni prevazut de lege la o serie de societati, astfel incat capital social varsat al FP este mai mic decat capitalul social subscris.

"Administratorul unic va intreprinde toate masurile necesare in numele Fondului in vederea recuperarii sumelor reprezentand capitalul social nevarsat de catre Statul Roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, si pentru blocarea a 372.527.672 actiuni in contul statului roman, pana la data platii integrale a contributiei de catre stat sau a aportului in natura", se spune in raportul FP.

Franklin Templeton arata ca la data de 23 august Fondul Proprietatea avea un capital social subscris de 13,77 miliarde de lei si un capital social varsat de 13,40 miliarde de lei, acest lucru fiind cauzat de faptul ca statul roman nu a transferat Fondului actiuni la mai multe societati.

"Diminuarea capitalului social varsat a intervenit ca urmare a faptului ca Statul Roman (reprezentat de Ministerul Finantelor Publice in calitatea sa de actionar al Fondului) nu a efectuat aportul in natura cu toate actiunile mentionate in actele normative in vigoare detinute de acesta la urmatoarele societati comerciale: Electromecanica Ploiesti, Compania Nationala Romarm, filiala Uzina Mecanica Bucuresti si la Societatea Nationala Nuclearelectrica", se mai spune in raport.

Reprezentantii Franklin Templeton arata ca statul nu a transferat Fondului 11,7 milioane actiuni Electromecanica Ploiesti, cu o valoare de 11,7 milioane de lei, 20,02 milioane de actiuni ale filialei Uzina Mecanica Bucuresti, avand o valoare de 20,02 milioane lei, si 340,79 milioane titluri Nuclearelectrica, cu o valoare de 340,79 milioane lei.

La finele lunii iulie, Ministerul Finantelor Publice detinea 12,39% din actiunile Fondului Proprietatea, adica 1,72 miliarde de actiuni.