La Sibex, ritmul tranzactiilor din prima sesiune de tranzactionare a saptamanii a fost mai redus comparativ cu ziua de vineri, pana la ora 17:00 numarul contractelor fiind de aproape 3.000, cu o valoare de 20,6 milioane lei. Participantii au tranzactionat pe fondul unei directii ascendente similara cu cea de pe majoritatea pietelor europene si cu evolutia indicata de futures-ul din SUA. Investitorii au adoptat insa o atitudine de asteptare care s-a manifestat mai cu seama pana la deschiderea NYSE, moment dupa care tranzactiile s-au intensificat usor, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu.

Simbolul DEDJIA_RON s-a mentinut pe prima pozitie in topul lichiditatii cu 1.300 de contracte incheiate pana la ora 17:00, intensitatea la tranzactionare crescand dupa deschiderea bursei din SUA. Cotatiile futures de la Sibex ale celui mai cunoscut indice de pe glob au evoluat pe crestere, directie corelata cu cea a pietei futures americane. Pe Bursa de pe Wall Street, Dow Jones castiga peste un procent si jumatate dupa mai putin de o ora de la deschidere, evolutie sustinuta de cresterea actiunilor asiatice si europene, care au inregistrat un raliu ca urmare a stirii privind o posibila fuziune intre doua mari banci din Grecia. Si la Sibex cresterile cotatiilor DEDJIA erau generoase, la ora 17:00 variatia pozitiva de scadenta de luna viitoare fiind de 229 puncte, in timp ce pe decembrie aprecierea era de 238 puncte. O crestere de 218 puncte se observa si pe scadenta martie 2012.

Cel mai tranzactionat produs de pe segmentul financiar a fost DESIF5. Speculatiile cu derivatele pe actiunile SIF5 Oltenia s-au concretizat in circa 1.100 de contracte incheiate pana la ora mentionata. Pretul pe scadenta septembrie, cea mai lichida, a deschis pe plus dar castigul a scazut apoi pana la minimul sedintei, atins in jurul pranzului. Dupa ora 14:00 cotatia DESIF5 septembrie a reinceput sa urce, astfel ca, la ora 17:00 se observa o apreciere importanta de 2,85%. DESIF5 cresterea cu 2,22% si pentru scadenta decembrie.

Pe piata derivatelor pe marfuri, investitorii s-au concentrat pe contractul pe aur cu marimea de o uncie, avand simbolul SIBGOLD. Imediat dupa ora 17:00 numarul contractelor pe acest produs era de 152, investitorii concentrandu-se pe scadenta octombrie dupa scadenta august s-a incheiat vineri. Pentru octombrie cotatiile metalului pretios au crescut de-a lungul sedintei, tendinta de apreciere temperandu-se dupa ora 15:30. Desi la ora 17:00 se inregistra o apreciere de 2 dolari, urmatoarele tranzactii au provocat intrarea cotatiei in teritoriu negativ, cu o depreciere de 3 dolari, consemnata la 17:15.

Pe piata de la New York, pretul aurului a crescut dupa ce presedintele Bancii Centrale Americane, Ben Bernanke, a semnalizat vineri stoparea unor noi stimulente pentru cresterea economica, contribuind la cresterea cererii pentru metalul galben, care se poate comporta ca un instrument de protectie pentru alte active.

Segmentul derivatelor s-a remarcat prin perechea EUR/USD_RON care a fost preferata pentru peste 300 contracte incheiate pana cu doua ora inaintea inchiderii. De la deschidere si pana in jurul orei 17:00 jucatorii au mizat pe o moneda unica in crestere, astfel ca pentru septembrie avansul euro era de 0,39%, iar pentru decembrie de 0,47%.