La Bursa din Sibiu, luna septembrie a debutat cu o lichiditate buna, inregistrata pe fondul evolutiei preponderent pe scadere a cotatiilor derivatelor. Pana la ora 17:15, investitorii au tranzactionat circa 3.800 de contracte, cu o valoare de 34,5 milioane lei, participantii la piata preferand derivatele pe indicele Dow Jones, aur si perechea euro/dolar, miza fiind pusa pe o moneda americana in crestere.

Debutul lunii septembrie a confirmat preferinta participatiilor pentru speculatiile pe indicele Dow Jones, iar pana la ora 17:15 au fost incheiate 1.757 contracte, reprezentand peste 46% din rulajul total. Tranzactiile cu Dow Jones s-au deschis pe plus dupa ce indicele american a inchis in urcare sedinta de miercuri de la NYSE, insa ulterior a intrat pe minus, revenind pe plus dupa ora 15:30, fara ca variatiile sa fie ample.

Si pentru piata americana futures-ul anticipa o deschidere cu variatii mici, confirmata de primele tranzactii, dupa ce datele economice publicate au indicat o scadere usoara a cererilor de somaj, in timp ce productivitatea, cu exceptia sectorului agricol, a fost mai slaba decat se credea in trimestrul al doilea. Ulterior, la NYSE indicele a inceput sa creasca, dupa raportarea unor castiguri solide de catre retaileri, directie care s-a reflectat rapid la Sibex unde, la ora 17:00, cotatia Dow Jones pe scadenta septembrie castiga 55 puncte. Pentru finalul anului (scadenta decembrie) Dow Jones se aprecia cu 27 puncte, iar pentru martie 2012 pierdea 25 puncte.

Un inceput bun de luna a avut derivatul pe perechea EUR/USD, tranzactionata in lei, cu 827 contracte realizate pana la ora 17:15. La acest moment, moneda unica se deprecia cu 1,12% fata de dolar pe scadenta septembrie si cu 0,67% pe decembrie.

Si derivatul pe aur a avut un start bun de luna, numarul contractelor SIBGOLD incheiate pana la ora 17:00 fiind de peste 500. Pentru scadenta apropiata (octombrie), uncia de aur se deprecia cu 16,1 dolari. Pe piata de la New York, aurul se mentinea peste 1.800 dolari uncia, stabilizandu-se la acest nivel, fara a avea variatii ample. In schimb, pe scadenta decembrie, uncia castiga 4,4 dolari, directie justificata prin intentia participantilor a aduce pretul la un nivel apropiat de cel de pe piata.

In topul sedintei s-au aflat si derivatele SIF5 cu 675 de contracte. Cotatiile futures ale SIF Oltenia au scazut, directie corelata cu piata suport, unde titlurile SIF Oltenia au pierdut 1,52%, iar indicele care indica evolutia societatilor de investitii financiare a inchis in minus cu 0,27%. La Sibex, DESIF5 septembrie de deprecia cu 0,47%.