Banca Mondiala: Femeile din Romania castiga, in medie, cu 10% mai putin decat barbatii
"O femeie castiga la nivelul regiunii, in medie, 80 de centi pentru fiecare dolar castigat de un barbatul. In Romania, raportul salarial dintre femei si barbati barbat este de 90 de centi / 1 dolar", a declarat Carolina Sanchez Paramo, senior economist in cadrul Bancii Mondiale.
Raportul mai arata ca femeile sunt slab reprezentate in politica, atat la nivel global cat si in regiune.
"Femeile sunt subreprezentate in politica. Sub 20% din parlamentarii din lume sunt femei. Europa si Asia Centrala nu fac exceptie", a precizat Ana Revenga, director in Banca Mondiala.
Conform reprezentantilor BM, in ultimii 25 de ani s-au facut progrese semnificative in reducerea diferentelor dintre sexe in ceea ce priveste educatia, sanatatea si piata muncii. In prezent, femeile reprezinta 40% din piata muncii, 43% din forta de munca in agricultura si mai mult de jumatate din numarul total de studenti.
In ultimii 30 de ani, peste jumatate de miliard de femei au intrat pe piata muncii, se mai spune in raport.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
E clar ca in general ca medie barbatii sunt in meserii mai grele unde diferenta e data nu de salariul de incadrare ci de sporuri de noapte/conditii grele: sofer de tir, fierar-betonist, excavatorist, samd. Bine ca ne arunca in cap cu deseuri mereu ca Romania e asa si pe dincolo. Las' ca-s mai bune SUA care trimit femeile pe post de soldati, sa moara pe capete sau sa se intoarca infirme, prin Afganistan sau Irak. De ce nu arata studiul si ca in Romania este unul din cele mai lungi concedii de maternitate platite? Salariile lui madam aia de la CSA sau ale judecatoarelor de la CSM sunt tot mici?
asa au aparut pe vremea URSS femeia "emancipata", femaia-tractorist, femeia-strungar si tot felul de aberatii din astea.
elita evreiasca ce a stat la baza revolutiei din 1917 din Rusia (cea care a instaurat comunismul in lume) si-a schimbat look-ul si acum se numeste BM, FMI sau BCE. e normal ca ei sa promoveze aceleasi idei.
cum ei controleaza mai toata presa si televiziunea din Romania, avem la intervale regulate articole din astea menite sa creeze "controverse".
Eu personal nu am intalnit aceste discriminari salariale de aproape 20 ani. Asa ca am mari indoieli in ceea ce priveste corectitudinea (sau actualitatea) acestui raport.
Cat despre "reprezentarea politica" ... asta nu intereseaza.
Se poate. Dar sint inca si mai subreprezentate in minerit, constructii, armata, pompieri, politie, aviatie, transporturi auto, cai ferate, navale, prin otelarii, prin cubiculele unde se duce greul multor companii.
Oare de ce sint discriminate?
"In Romania, diferenta dintre salariul unei femei si al unui barbat este de 90 de centi la dolar", a declarat Carolina Sanchez Paramo, senior economist in cadrul Bancii Mondiale.
POFTIM ??Greseala evidenta , diferenta de cistig ar fi de 90%...
Profesional, dacă femeile sînt cele care preferă un program de lucru mai regulat pentru ele dar cu întreruperi greu previzibile pentru angajator, valoarea lor pe piața muncii este evident mai mică.
Zece procente diferență înseamnă că probabil nu prejudecățile bărbaților (sau nu mai mult decît ale femeilor însele) trag înapoi veniturile salariale ale femeilor.
Pentru ca o parte semnificativă dintre bărbați să preia atribuțiile tradițional îndeplinite de femei în familie, cu reducerea aferentă a salariilor lor, probabil că va mai fi nevoie de circa o generație. Pregătirea pentru aceste responsabilități trebuie începută din copilărie, opțiunea în sine a început să devină realistă de mai puțin de 15 ani și existat o inevitabilă inerție a societății.