Comisia Europeana a atras atentia miercuri, in ajunul Zilei Europene a Egalitatii Salariale, asupra decalajelor salariale din cadrul UE, intrucat, in medie, o femeie trebuie sa munceasca in fiecare an cu 59 de zile mai mult decat un barbat pentru acelasi salariu, relateaza agentia EFE citata de Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, salariul mediu al femeilor europene este cu circa 17% mai mic decat cel al barbatilor, dar Comisia Europeana sustine ca se inregistreaza "o usoara tendinta de scadere" a acestei diferente.

"Ziua Europeana a Egalitatii Salariale ne reaminteste conditiile de inegalitate carora femeile trebuie sa le faca fata pe piata muncii", afirma comisarul european pentru justitie, Viviane Reding.

"Desi decalajul s-a redus in ultimii ani, nu avem motive pentru a sarbatori. Diferenta salariala este inca foarte mare, iar o mare parte din usoara reducere a acesteia se datoreaza mai degraba scaderii salariilor barbatilor decat cresterii celor ale femeilor", adauga ea.

Prin Ziua Europeana a Egalitatii Salariale se cauta elaborarea de solutii menite ca respectivele diferente salariale sa dispara.

Un exemplu in acest sens este cel al grupului mediatic german Axel Springer AG, care a pus in aplicare din anul 2010 programul "Chancen: gleich!" (Oportunitati pentru egalitate), menit sa creasca cu 30% numarul femeilor din posturile de conducere intr-un interval de 5-8 ani.

In cadrul proiectului UE "Equality pays off" (Egalitatea este recompensata), pe data de 21 martie se va organiza la Bruxelles un Forum de afaceri la care 150 de companii din intreaga Europa vor putea sa faca un schimb de experienta in promovare egalitatii de gen.

De asemenea, Comisia Europeana va intocmi un raport asupra aplicarii masurilor pentru egalitate salariala, ce va fi prezentat probabil in al doilea semestru al acestui an.