Fragmente din inregistrarea video:
- Programul Lider Ovidiu a aparut ca un semn de recunostinta pentru unul dintre mentorii mei, pentru Ovidiu, care mi-a insotit primii pasi in antreprenoriat.
- Din toate studiile pe care le-am facut noi dupa ce ne-am formulat acest concept a reiesit ca scoala, mediul academic, in zilele noastre, are aceasta nevoie.
- Relatia cu mediul de afaceri, cu piata muncii este extrem de slaba si nu lucreaza in interesul absolventului.
- Ne-am propus sa facilitam dialogul intre tinerii absolventi si companiile care sunt in cautare de talente, competente si aptitudini.
- Studentii din ASE se pot inscrie pe platforma online www.communitylinks.ro. Acolo isi depun CV-urile si interesele pentru un domeniu sau altul. In functie de optiunile lor, noi cautam companiile care sunt dispuse sa acorde aceste internship-uri si sa le faca cat mai fructuoase.
- Noi propunem CV-urile angajatorilor, iar ei discern ce pare mai potrivit pentru internship-ul pe care il deschid. Procesul de selectie e coordonat de noi.
- Nu ne dorim ca studentii nostri sa faca copii xerox si cafele, ci urmarim ca ei sa fie expusi la toate activitatile ce se deruleaza in cadrul respectivului department.
- Cerem companiilor un program de lucru, un job description. Companiile ofera feedback studentilor, dar si studentii ofera feedback catre noi si catre companie.
- In 10-15% din cazuri, studentii au avut oferta de munca pe locurile deschise initial pentru internship.
- Sistemul romanesc de invatamant nu este pragmatic. Daca am avea niste indicatori de evaluare ai universitatilor sau ai profesorilor in functie de angajabilitatea studentilor, cred ca atunci am avea un semnal de alarma care ar schimba modul in care privim educatia.
- Programul Lider Ovidiu are doua componente: una in care studentii merg in companii- internship-ul(…) si conferintele inspirationale unde aducem oameni cu reusite profesionale: CEO de companii, antreprenori, directori de departamente, care vin si le vorbesc studentilor nu doar despre performantele scolare, ci despre toate experientele care i-au facut sa devina niste oameni de succes in domeniile in care activeaza.
- Suntem in discutii avansate cu Ministerul Educatiei pentru semnarea unui parteneriat si ii multumesc pe aceasta cale, pentru deschidere, domnului Ministru Remus Pricopie. Odata cu semnarea acestui parteneriat ne vom extinde si catre alte centre universitare din Bucuresti, dar si din tara.
Credeti ca statul roman ar trebui sa se implice mai mult in sprijinirea companiilor private, eventual sa ofere subventii, beneficii, scutiri de la plata unor impozite, firmelor care ofera programe de internship studentilor sau absolventilor?
In privinta stimulentelor financiare, statul roman ofera, prin lege, un stimulent de 300 Ron pentru fiecare ucenic angajat. Desi legea aceasta a fost simplificata in octombrie 2010, companiile nu au apelat niciodata la aceasta resursa.
Atitudinea fata de munca se configureaza haotic in functie de contexte mai mult sau mai putin fericite. Joburile care presupun munca grea sint mult prea prost platite prin comparatie cu cele din zona serviciilor, asta daca ne uitam la acelasi raport in tarile Europei occidentale.
Simultana existenta a lumilor lui Dorel si Berila are de a face intai de toate cu contextul social dezlanat in care traim. E vorba de aspecte motivationale ,si nu ma refer numai la cuantumul salarial ci si la conditiile de lucru, posibilitatea de accede in ierarhie etc.
In conditiile in care avem un stat nereformat pe verticala si o realitate a mediului privat, complet din alt film, putem asista la co-existenta celor doua lumi.
Se vor inregistra schimbari in atitudinea fata de munca a romanilor? O parte a modificarilor care se vad sunt date de aparitia firmelor straine si a culturii organizationale diferite pe care acestea au adus-o.
Aici ajungem la internship si la intrebare.
Cu ce poate ajuta un internship atunci cand somajul in randul tinerilor este undeva intre 30-50% din totalul somerilor?Cum poate ajuta internshipul ala intr-o tara ca a noastra unde statul nu creeaza locuri noi, ci reduce locurile de munca?
Incercam sa gasim un echilibru intre numarul de aplicanti si numarul de companii implicate in program astfel incat un numar cat mai mare de studenti sa aiba sansa de a fi primiti intr-un internship in companii reprezentative pentru economia romaneasca.
Nu am lucrat nici o zi in domeniul pentru care m-am pregatit academic dar am facut foarte multe specializari in domeniul in care profesez de peste 20 de ani. Am participat la olimpiade de limba romana si limba engleza si aceste experiente s-au dovedit foarte utile pentru cariera mea. Performanta academica nu garanteaza performanta profesionala, in opinia mea.
V-as spune chiar nene Iancule, daca nu v-ati fi semnat. Va multumesc, caci mi-ati inseninat dimineata. De mult timp nu am mai auzit o intrebare mai bine plasata in contextul societatii romanesti de astazi. Va multumesc sincer.
Programul nostru isi propune si educarea companiilor in sensul participarii la un astfel de proiect pentru a ajunge la o situatie de win-win.
Va multumesc!
Dvs personal credeti ca aveti vocatie de mentor?
Ce-am observat e ca studentii sint pusi la munca de jos, genul de munca pe care dupa ce o faci ramii la fel de invatat ca inainte. Sint absolut convins ca acei copii, intrebati "ce-ai invatat in acest intership?" n-ar putea da un raspuns coerent si credibil.
Asa ca va intreb: lasind sloganurile si cliseele la o parte, sint oare aceste internshipuri alceva decit un proces de initiere in zombificarea care pentru multi continua pina in ziua pensionarii? Daca puteti, va rog sa raspundeti fara hand-waving.