"La nivelul unui manager, valoare fara cultura nu este posibil. Traim intr-o societate de mare confuzie a valorilor, unde multa lume ajunge la succes fara valoare si multe valori nu ajung sa aiba succes. Acesta este un aspect tragic al existentei actuale, ca scoala esueaza in a livra oameni de cultura. Si noi platim acest tribut", a declarat academicianul Solomon Marcus, in cadrul conferintei "Cladim succesul pe baze solide", organizate de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM).

La eveniment au participat peste 200 de persoane, ce au ascultat povestile unor antreprenori de succes, precum Felix Tataru, Mihai Marcu, Eugen Voicu, Adrian Bizgan, Valentin Miron, Mugurel Stan, Felix Patrascanu, Dan Calugareanu, Ionut Tata si Marius Bostan. Acestora li s-au adaugat si doi intelectuali publici de renume, matematicianul Solomon Marcus si profesorul universitar Vladimir Tismaneanu si managerii Sonia Nastase, Nicolae Moldovan.

"Vrem sa potentam acele voci care sa afirme valorile fundamentale ale civilizatiei, care sunt sub atac acum. Lumea noastra in ultimii 2000 de ani este bazata pe aceste valori. Daca ignoram atacurile la adresa valorilor civilizatiei occidentale nu inseamna ca ele nu exista. Ce am castigat dupa 1989 nu vom putea mentine fara lupta si din pacate intamplarile din ultimele luni ne arata din ce in ce mai mult acest lucru. Daca nu intelegem cauza prosperitatii, securitatii si libertatii noastre, nu vom putea salva ceea ce avem", a explicat Marius Bostan, Presedintele FNTM.

Vorbitorii au explicat cum forta creatoare a economiei de piata libere isi are originea in valorile fundamentale ale civilizatiei, asa cum sunt credinta, onestitatea, adevarul, libertatea, onoarea, respectul, familia, responsabilitatea, munca, traditia si perseverenta. Mesajul majoritatii speaker-ilor a fost acela ca Romania va fi cu adevarat parte a culturii si civilizatiei occidentale atunci cand aceste valori vor fi si valorile romanilor, si implicit valorile mediului de afaceri. Vorbitorii au oferit exemple personale si au explicat cum valorile morale au avut un rol esential in dezvoltarea lor ca oameni dar si in dezvoltarea afacerii pe care o detin sau pe care o conduc. Uneori, un radio pentru copii nascut doar din dorinta de a oferi o platforma educationala, o discutie cu un preot sau cu un calugar pe muntele Athos sau un puternic mesaj moral asumat inca din copilarie in sanul familiei pot reprezenta baza unor viitoare proiecte de succes.

Mugurel Stan, unul dintre antreprenorii prezenti a vorbit despre obligatia de a fi logic, o obligatie ce deriva si din crestinism.

"In una din calatoriile mele pe Muntele Athos, mi-am propus sa aflu raspuns la una din preocuparile mele fundamentale. As fi plecat nelamurit din Munte, dar in una din nopti, am intalnit la Manastirea Pantocrator un calugar mai special. Era un intelept, dar nu refuza lumea. Traia in modestie si nevointa calugareasca, dar avea telefon mobil cu touch screen. Era foarte tanar dar vorbea extrem de calculat, nicio vorba in plus dar fara sa aiba o comunicare precara. Cand i-am zis eu spaima mea ca mintea nu face bine la mantuire s-a uitat la mine si mi-a zis: Ce vorbesti?! Mintea este cea mai puternica arma pe care Dumnezeu a lasat-o omului. Cel mai frumos dar! Ea ne da discernamant si intelegerea buna a lucrurilor. Fara ea am fi la indemana oricarei ispite", spus Mugurel Stan, presedintele Euro<26 Romania, membru in bordul EYCA.

Felix Tataru, presedinte si fondator al GMP Group a povestit cum o idee venita in cea mai proasta perioada a sa ca antreprenor i-a schimbat viata. "Despre credinta e vorba in urmatoarea poveste. La la cinci ani dupa ce am lansat GMP eram aproape de faliment. In mijlocul acestei perioade, eram nemultumit de faptul ca fiica mea se uita la televizor, la programe pentru copii. Si atunci m-am gandit: cum ar fi sa facem un radio pentru copii? Cert este ca nu aveam niciun ban, dar mi-am dat seama seama ca ar fi extraordinar sa ajungem sa facem un radio pentru copii si adulti care sa stimuleze imaginatia, impotriva imaginii care da dependenta si blocheaza imaginatia. Cand ne-am dus la CNA, nu se mai daduse o frecventa in Romania de peste 10 ani. Pe o frecventa din Bucuresti se bateau Voiculescu cu Sarbu. Cand am zis ca vrem sa facem un radio pentru copii s-au uitat la noi ca la extrateresti. Si le-am spus povestea noastra. Au ramas masca si pentru ca acest tip de radio nu mai exista nicaieri. Pot sa spun ca e un act de credinta, pentru ca mi-am spus e un lucru bun pentru oameni, ne ajuta Dumnezeu si o sa mearga. Si merge bine", a povestit Felix Tataru.

La randul sau, Ionut Tata, a povestit despre valorile morale si deprinderile pe care si le-a insusi inca din copilarie. "Atunci cand libertatea intalneste responsabilitatea se naste voluntariatul. Am descoperit acest concept in anii '90, atunci cand parintii mei m-au implicat in diferite proiecte. La 14 ani eram cel mai tanar voluntar care strangea gunoaie in Piata Sfatului din Brasov si lucrul asta m-a educat, m-a format", crede Tata, vice-presedinte al Junior Chamber International.

Pentru altii insa, dragostea fata de carti este motorul care misca creierul unui antreprenor. Este cazul lui Dan Calugareanu, ce a creat in acest scop bookblog. "Am un vis: sa umplu Stadionul National cu un eveniment cultural: sa citim poezie 55643 de oameni. Cred ca o sa reusesc acest lucru cu oamenii din jurul meu. Nicolae Steinhardt spunea ca biruinta nu este obligatorie, dar ca intotdeauna obligatorie este lupta. Pentru mine sunt cuvinte pe care le am aproape, in fiecare zi. Incerc sa fac asta cu onestitate si corectitudine", explica Dan Calugareanu.