Germania si Marea Britanie au cele mai ridicate rate ale locurilor de munca vacante din Uniunea Europeana, in timp ce Romania se remarca printr-o scumpire accelerata a fortei de munca in primul trimestru al anului 2014, potrivit datelor privind piata muncii emise marti de Eurostat.

Ratele locurilor de munca vacante in UEFoto: Eurostat

Ponderea posturilor libere in totalul locurilor de munca a fost de 2,9% in Germania, in primele 3 luni ale anului 2014, aceasta tara fiind pe primul loc in privinta ratei joburilor vacante, in Uniunea Europeana. Statistica foloseste date neajustate sezonier.

Pe locul al doilea s-a situat Marea Britanie, cu o rata a locurilor de munca vacante de 2,1%, in pofida isteriei de anul trecut din presa si de pe scena politica britanica privind un eventual aflux de romani si bulgari care sa invadeze piata muncii si sistemul de asistenta sociala din regat.

Pe locul al treilea s-a situat Belgia, cu o rata a joburilor vacante de 2%.

documente

Locuri de munca vacante

(17 Iun 2014) PDF, 250KB

Romania a avut in primul triestru al anului 2014 o rata a locurilor de munca vacante de 0,9%, sub media UE de 1,6%. Principala destinatie pentru forta de munca romaneasca, Spania a avut o rata a joburilor vacante de 0,6%.

Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca vacante si numarul total al locurilor de munca (ocupate si vacante). Intre locurile de munca vacante nu intra posturile blocate sau destinate numai promovarii in interiorul aceleiasi intreprinderi sau institutii. De asemenea, din acest calcul sunt scoase si posturile ocupate din cadrul fortelor armate si institutiilor asimilate.

documente

Costul muncii

(17 Iun 2014) PDF, 266KB

In privinta scumpirii fortei de munca, Romania se situeaza pe locul al treilea in UE, cu o crestere procentuala a costului muncii de 5,3% in trimestrul I al anului 2014 fata de primele trei luni ale anului 2013. Costurile salariale si cele non-salariale au avut cresteri egale in Romania.

Cea mai accelerata scumpire procentuala a costului muncii a fost in Letonia (7%), urmata de cea din Estonia (6,8%).

Germania a avut o scumpire a muncii cu 1,1%, iar Marea Britanie, cu 1,6%, in trimestrul I al anului 2014 fata de acceasi perioada a anului 2013.

Spania a avut o crestere a costului muncii cu 0,5%, iar Italia a fost pe scadere (-0,1%). Cresterea procentuala medie in Uniunea Europeana a fost de 1,2% in trimestrul I al anului 2014 fata de primele 3 luni ale anului 2013.

Totusi, modificarile procentuale ale costului muncii nu au o relevanta foarte mare, in conditiile in care salariile medii variaza extrem de mult de la o tara la alta. De exemplu, in Romania, salariul mediu brut era in jur de 550 de euro pe luna la nivelul anului 2013, in timp ce in Germania ajungea la aproape 3.400 de euro.