VIDEO Piata europeana a muncii: Germania si Marea Britanie - cele mai mari rate ale joburilor vacante. Romania - printre cele mai accelerate scumpiri ale muncii
Ponderea posturilor libere in totalul locurilor de munca a fost de 2,9% in Germania, in primele 3 luni ale anului 2014, aceasta tara fiind pe primul loc in privinta ratei joburilor vacante, in Uniunea Europeana. Statistica foloseste date neajustate sezonier.
Pe locul al doilea s-a situat Marea Britanie, cu o rata a locurilor de munca vacante de 2,1%, in pofida isteriei de anul trecut din presa si de pe scena politica britanica privind un eventual aflux de romani si bulgari care sa invadeze piata muncii si sistemul de asistenta sociala din regat.
Pe locul al treilea s-a situat Belgia, cu o rata a joburilor vacante de 2%.
Romania a avut in primul triestru al anului 2014 o rata a locurilor de munca vacante de 0,9%, sub media UE de 1,6%. Principala destinatie pentru forta de munca romaneasca, Spania a avut o rata a joburilor vacante de 0,6%.
Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca vacante si numarul total al locurilor de munca (ocupate si vacante). Intre locurile de munca vacante nu intra posturile blocate sau destinate numai promovarii in interiorul aceleiasi intreprinderi sau institutii. De asemenea, din acest calcul sunt scoase si posturile ocupate din cadrul fortelor armate si institutiilor asimilate.
In privinta scumpirii fortei de munca, Romania se situeaza pe locul al treilea in UE, cu o crestere procentuala a costului muncii de 5,3% in trimestrul I al anului 2014 fata de primele trei luni ale anului 2013. Costurile salariale si cele non-salariale au avut cresteri egale in Romania.
Cea mai accelerata scumpire procentuala a costului muncii a fost in Letonia (7%), urmata de cea din Estonia (6,8%).
Germania a avut o scumpire a muncii cu 1,1%, iar Marea Britanie, cu 1,6%, in trimestrul I al anului 2014 fata de acceasi perioada a anului 2013.
Spania a avut o crestere a costului muncii cu 0,5%, iar Italia a fost pe scadere (-0,1%). Cresterea procentuala medie in Uniunea Europeana a fost de 1,2% in trimestrul I al anului 2014 fata de primele 3 luni ale anului 2013.
Totusi, modificarile procentuale ale costului muncii nu au o relevanta foarte mare, in conditiile in care salariile medii variaza extrem de mult de la o tara la alta. De exemplu, in Romania, salariul mediu brut era in jur de 550 de euro pe luna la nivelul anului 2013, in timp ce in Germania ajungea la aproape 3.400 de euro.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Daca salariile bugetarilor au scazut cu vreo 25% in putere de cumparare din 2008 pina azi, si asta e adevarat, atunci:
1. De ce un fost coleg de-al meu, se spune ca ar fi dat o shpaga egala cu vreo 12 salarii ca sa se angajeze la buget ?
2. De ce, o cunostintza de-a mea, patron de circiumi, cu un profit anula pe care-l pot estima la 100k de dolari, s-a inscris la psdei ca sa-i dea aia un post la buget cu salariu de 1000 de dolari ?
3. De ce un amic de-al meu, doctor , a refuzat o oferta de 3k euro salariu in frantza si a ramas aici, pe interne, la spitalul de stat ?
Observatie.Toti astia or avea multe lipsuri, dar numai fraieri nu sunt.
Eu as vrea sa se tripleze salariile la bugetari. Dar sa se reduca si furaciunile cu 25% si raminem cu un plus gigantic.
"Guvernul Ponta, prin Ministerul Muncii, are în vedere majorarea salariilor funcţionarilor publici, indiferent dacă vorbim de salariile autorităţilor publice locale sau centrale (...) Din iulie 2014 intră în vigoare legea ce aprobă ordonanţa Guvernului din 2013 privind indemnizaţiile demnităţilor publice, primari, viceprimari. Tot ce înseamnă funcţionari publici de la nivelul autorităţilor locale şi centrale vor avea salariile majorate începând cu 1 ianuarie 2015", a spus Rovana Plumb.
Este adevarat, ca daca mediul economic si competitivitatea economica ar fi de nivel Vestic, nu ar lipsi 5 milioane de locuri de munca, incit salariatul roman sa fie nevoit sa lucreze pentru 8-900 de lei pe luna, in loc sa stea acasa, ori sa plece in lume...
Deci marirea salariilor bugetarilor trebuie sa aduca reducerea numarului lor.
"Furaciunea" nu se conjuga decat la timpul trecut. Daca in 2013 a fost de X mld nu ai cum sa le recuperezi decat daca DNA dispune sechestru si judectaorul VREA....
Iar mica evaziune [fara bon fiscal, cu zugraveala la negru, instalator la negru...] duce la 35 mld lei anual din care 7,5 mld numai la TVA>
M-am inscris pe siturile unor agentii de plasare forta de munca de la ei. Bineinteles ca nu ma puteam angaja deoarece eram in Romania.
Ce vedeam in oferte acolo apareau la agentiile de la noi in 1-2 zile dar cu un imens comision.
Deci un copy-paste ... o afacere.