documente

Modificare Codul Muncii

(4 Dec 2014) PDF, 142KB

Angajatorii vor fi obligati sa le acorde angajatilor zilele de concediu de odihna neefectuate ca urmare a faptului ca a intervenit un concediu medical, inclusiv in cazurile in care pe parcursul intregului an salariatul respectiv a fost in incapacitate temporara de munca, a decis Parlamentul. Pentru a intra in vigoare, modificarile aduse Codului muncii mai trebuie promulgate de seful statului si publicate in Monitorul Oficial.

Potrivit unei legi adoptate, miercuri, de Camera Deputatilor ca for decizional, a fost modificat art. 145, alin 2 din Codul muncii, care prevedea ca "durata efectiva a concediului de odihna anual se (...) acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic".

In noua forma a Codului Muncii, adoptata de Parlament, "durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile".

In plus, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata, a adugat Parlamentul la Codul muncii.

Alte doua prevederi completeaza Codul Muncii, in favoarea salariatului:

  • "In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
  • Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical".

Angajatorul va avea posibilitatea sa ii ofere angajatului bani in locul zilelor de concediu de odihna reprogramate, insa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

In schimb, absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca a salariatului. Execeptie fac, insa, concediile fara plata acordate pentru formare profesionala.

Initiativa legislativa, depusa de 60 de parlamentari PSD, a fost respinsa de Senat, insa Camera Deputatilor, ca for decizional, a adoptat-o miercuri cu 207 voturi pentru, 3 impotriva si 89 de abtineri.

Initiatorii justifica modificarile aduse Codului muncii prin obligatiile Romaniei de a-si alinia legislatia la Directiva europeana 2008/104/CE.