Globalizarea si extinderea UE a insemnat ca legislatia europeana - si intr-adevar legislatia internationala - se afla la baza celor mai multe practici importante ale codului comercial aplicat in Londra si in alte centre regionale principale. Ziarul britanic Times, preluat de Rador, scrie despre oportunitatile oferite tinerilor din intreaga Europa.

Munca "transnationala" a devenit o sursa de venit nu numai pentru grupul de elita al firmelor de avocatura, dar si pentru alte 30 sau 40 de firme de avocatura importante din Marea Britanie.

Intre timp, asa cum a aratat si controversa legata de locurile de munca britanice pentru muncitorii britanici, legea europeana este acum vitala pentru modul de viata britanic, guvernul fiind obligat sa introduca directive in legea britanica, adaugand de multe ori o multime de reguli suplimentare. Ironia este ca legea europeana nu este deloc "straina" - ea sta la baza legislatiei britanice.

Legislatia internationala deschide perspective mai vaste pentru cei ale caror orizonturi sunt globale. Asa cum a spus si profesorul Alan Riley, de la City University: "Realitatea este ca avocatii traiesc intr-o lume mult mai tehnica si specializata. Aceasta include in special dimensiunea europeana si internationala a legii concurentei. Pentru a intelege aceste probleme la nivelul cerut, este extrem de util sa le fi studiat in cadrul unui program de master in drept (LLM)".

Programul de master in drept european de la Universitatea Exeter a fost unul dintre primele de acest fel. A fost infiintat ca un raspuns direct la "continua dezvoltare a activitatii legislative si juridice" la nivel european si urmareste sa ajute avocatii din domeniu sa raspunda la "provocari si oportunitati fara precedent".

Acest lucru se aplica indiferent daca vor sa lucreze in practica privata, comert si industrie, sau in serviciile legislative guvernamentale. A fost una dintre primele universitati care a primit titlul Jean Monnet European Centre of Excellence de la Comisia Europeana.

Avantajele cercetarii pentru diploma in domeniul legislatiei europene includ accesul studentilor LLM la cele mai recente interpretari pe teme controversate sau de mare interes. in plus, pentru ca legislatia europeana este atat de cuprinzatoare, ofera studentilor sansa sa urmeze aproape orice specializare ii intereseaza.

Temele variaza, de la legislatia companiei, refugiatilor, mediului si consumatorului, pana la drepturile omului, drepturile consumatorului si protectia consumatorului, publicitate, precum si servicii financiare, acum intr-un context legislativ european. Studentii la master pot urma unele dintre aceste module la majoritatea universitatilor.

Dar Europa inseamna mai mult decat UE si la Nottingham Law School, masterul are denumirea "Europa si legea", pentru a indica despre ce e vorba. in consecinta, Nottingham a reusit sa atraga studenti din state precum Romania (inainte de a adera la UE) si Georgia. Studentii straini se inscriu la o institutie britanica de invatamant superior ca un prim pas spre practicarea meseriei in Marea Britanie.

Cei mai multi se finanteaza singuri, iar ei - sau poate parintii - vad in asta o investitie buna. Majoritatea studentilor sunt insa din Europa de Vest, iar Kay Wheat, liderul programului LLM, a declarat: "Avem foarte putini studenti britanici, cel putin la cursul cu norma intreaga".

Practica la Bruxelles le ofera studentilor un avantaj in legislatia europeana

Desi titlul cursului de la City University este "Drept comercial international", legislatia europeana reprezinta o componenta cheie. De aceea au fost aranjate mai multe programe de internship pentru studenti in principalele firme de avocatura de la Bruxelles.

Spre exemplu, un student va urma anul acesta un program de internship de trei luni in domeniul antitrust la un birou din Bruxelles al firmei Howrey, una dintre cele mai importante firme antitrust din lume. Aceasta are peste 200 de avocati pe domeniul concurentei si peste 30 de economisti afiliati.

Howrey se concentreaza pe antitrust, proprietate intelectuala si litigii economice complexe. Practicantul va fi expus la cazuri cunoscute de concurenta, acumuland astfel o mai buna intelegere a modului in care opereaza o firma internationala de avocatura. Practicantul primeste o bursa in valoare de 2 500 de euro (1 780 de lire) pe luna cat timp este la Bruxelles si are inca doua luni suplimentare pentru a-si finaliza dizertatia.

City University ofera un program de internship la O'Melveny & Myers, firma americana de avocatura. Internship-ul de 3 luni la birourile din Bruxelles ofera studentului sansa de a vedea cum se ocupa firma de problemele antitrust si de cazurile de fixare a preturilor de catre carteluri.

La fel ca si la Howrey, se ofera o bursa si o extensie pentru a termina dizertatia.