Comisia Europeana a adoptat programele Romaniei de promovare a ocuparii fortei de munca, programe co-finantade de UE si de Guvernul Romaniei, prin intermediul Fondului Social European.Programele beneficiaza de o co-finantare europeana de 3,68 miliarde de euro si au drept scop sa acorde sprijin cetatenilor pentru a-si imbunatati calificarea profesionala, asa incat sansele de a-si gasi un loc de munca sau de a ramane angajati sa creasca.

Totodata, programele au drept obiectiv sa imbunatateasca serviciile publice si sa sporeasca eficienta administratiei publice.

Comisarul european pentru Ocuparea Fortei de Munca, Vladimir Spidla, declara, citat intr-un comunicat de presa al Comisiei, ca Eforturile recente ale UE de a creste numarul locurilor de munca au inceput sa dea rezultate, dar sunt necesare eforturi suplimentare. Potrivit lui Spidla, Fondul Social European consolideaza capacitatea Europei de a crea locuri de munca bune si de a echipa forta de munca cu calificarile necesare, dar aceste obiective trebuie puse in practica la nivel national.

Prioritatea FSE in Romania va fi integrarea sociala, unde educatia, formarea profesionala si invatarea continua sunt considerati drept factori decisivi.

La nivelul intregii UE, Fondul Social European furnizeaza anual peste 10 miliarde de euro, actuala perioada de finantare (2007-2013) urmand sa se incheie cu finantari totale de circa 75 miliarde de euro pentru cele 27 de state membre. Suma reprezinta peste 10% din bugetul total al UE.

Strategia FSE in Romania va fi aplicata prin Programele Operationale Dezvoltarea Resurselor Umane, respectiv Capacitate Administrativa, sustinute in urmatorii sapte ani prin co-finantarea de 2,68 de miliarde din partea UE completata, pana la valoarea de 4,33 miliarde euro, prin contributie nationala.