Codul Muncii prevede ca angajatii care beneficiaza din partea firmei de cursuri mai lungi de 60 de zile trebuie sa ramana in institutie timp de 3 ani de la absolvirea acestora, in caz contrar trebuind sa achite cursurile. Pe de alta parte, firmele au tendinta sa aplice aceasta prevedere si pentru cursuri cu o durata mai scurta si atunci cand angajatii vor sa-si dea demisia, li se cere sa achite firmei costul cursurilor de formare profesionala. Hotnews.ro va invita sa postati propriile experiente referitoare la abuzuri ale firmelor in acest sens.

Potrivit prevederilor din Codul Muncii, articolele 194 si 195, salariatii care au beneficiat de cursuri de formare intr-o firma nu pot inceta contractul de munca incheiat cu acesta timp de 3 ani daca:

1. stagiul de pregatire sau cursurile au avut o durata mai mare de 60 de zile

2. angajatorul a platit integral aceste cursuri sau stagii de formare profesionala si acestea au avut loc la initiativa firmei

3. participarea la cursurile respective a presupus scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului de lucru sau scoaterea integrala din activitate

Durata pe care salariatul trebuie sa o petreaca la angajatorul care i-a platit formarea profesionala si orice alte obligatii ulterioare se stabuilesc prin act aditional la contractul de munca.

Daca salariatul vrea sa paraseasca firma inainte de cei 3 ani, el trebuie - conform art. 195 alin. (3) din Codul Muncii - sa suporte toate cheltuielile "ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă".