Franta a suplimentat meseriile liberalizate pentru cetatenii romani, anunta un comunicat postat pe site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Romanii care vor sa lucreze in Franta au de ales dintr-o lista de 150 de meserii.

Meseriile cuprinse în listă sunt construcţii şi lucrări publice, din domeniile hotelier, restaurante si alimentatie, agricultură, maritim, pescuit, pescuit maritim, mecanică, prelucrarea metalelor, electricităţii şi electronicii, întreţinere, inginerie şi personal de conducere din industrie, transporturi, logistică şi turism, industria de prelucrare, industria uşoară, industria lemnului, industria grafică, gestiunea şi administrarea întreprinderilor, informatică, cercetării, bancar şi al asigurărilor, comerţ, serviciilor casnice sau publice, sănătate.

Guvernul francez a luat decizia suplimentarii meseriilor destinate cetatenilor statelor UE supuse unor masuri tranzitorii pe piata muncii prinHotărârea din 18 ianuarie 2008, a carei anexa enumera toate meseriile pentru care pot aplica romanii. Aceasta a intrat in vigoare duminica, odata cu publicarea ei in Jurnalul Oficial din Franta nr. 0017/20 ianuarie 2008.

Initial, Franta a permis accesul pe piata muncii cetatenilor romani pentru 62 de meserii, cuprinse in sapte domenii de activitate: construcţiile şi lucrările publice, domeniul hotelier, cel agricol, mecanică şi prelucrarea metalelor, industria de transformare, comerţ şi vânzări şi activităţi de igienizare şi curăţenie.

De aceasta masura vor beneficia, pe langa cetatenii romani si cei din Estonia, Letonia, Lituania, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Slovacia si Polonia.

De ce ai nevoie sa muncesti in Franta?

Persoanele care vor să ocupe o slujbă in Franta, intr-unul din aceste domenii au nevoie de o autorizaţie de muncă. În schimb, întreprinderile din România care vor să detaşeze lucrătorii proprii în Franţa pot face acest lucru fără a mai solicita în prealabil autorizaţia de la direcţiile departamentale de muncă, informeaza NewsIn.

Autorizaţia de muncă se solicită de către angajatorul francez şi trebuie să îndeplinească toate criteriile precizate de Codul Muncii francez. Avizarea contractelor de muncă se face de către Direcţiile de Muncă, după care acestea se transmit la Agenţia pentru Primirea Străinilor şi Migraţilor (ANAEM) Franţa, care împreună cu Ministerul de Interne Francez, verifică dacă străinul a săvârşit fapte penale pe teritoriul Franţei. În urma acestei verificări, ANAEM Franţa transmite către ANAEM România contractele de muncă ale cetăţenilor români. Cetăţenii români semnează şi ridică contractul de muncă de la ANAEM România. Odată ajunşi în Franţa, lucrătorii români trebuie să se prezintă la ANAEM Franţa unde vor face o vizită medicală obligatorie, după care se vor prezenta la prefectura din provincia franceză unde vor solicita permisul de şedere în scop de muncă.

Pentru lucrătorii români nesalariaţi sau independenţi, dreptul de şedere este garantat după ce aceştia se înscriu la Registrul Comerţului, în Repertoarul Profesiilor sau în cadrul unui ordin profesional. Pentru lucrătorii detaşaţi în cadrul unei firme de prestări - servicii de către o firmă cu personalitate juridică română, dreptul de şedere este garantat fără ca firma prestatoare să fie obligată să solicite o autorizaţie de muncă pentru salariaţii care lucrează în cadrul ei. Studenţii români au drept de şedere în Franţa dacă sunt înscrişi la o instituţie de învăţământ superior, dacă au resurse materiale să se întreţină pe perioada studiilor şi dacă au încheiată o asigurare de sănătate. Pensionarii sau persoanele care nu desfăşoară nicio activitate trebuie să demonstreze că au resurse materiale pentru a se întreţine şi să aibă asigurare de sănătate.