Reacția Comisiei Europene pentru Teodorovici: Libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în UE

de CZ     HotNews.ro
Miercuri, 28 noiembrie 2018, 14:14 Economie | Cariere


Comisia Europeana
Foto: Hotnews
​Libera circulație a lucrătorilor din statele membre ale Uniunii Europene pe teritoriul UE este un drept fundamental al blocului comunitar, subliniază, miercuri, Comisia Europeană, printr-un purtător de cuvânt, ca reacție la declarațiile ministrului român de Finanțe, Eugen Teodorovici, de marți, privind restricționarea pieței muncii.

La solicitarea HotNews.ro, un purtător de cuvânt al CE a comunicat:

 • „În general, permiteți-mi să vă reamintesc că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în UE, unul dintre pilonii pieței interne consacrat în tratate și, potrivit sondajelor, cel mai frecvent, cel mai apreciat drept de către europeni, în Uniunea noastră.
 • Poziția Comisiei a fost clară de la începutul acestui mandat: crearea unei piețe interne mai profunde și mai echitabile este o componentă esențială a construirii unei Europe mai sociale. Pentru a funcționa în mod corespunzător, mobilitatea forței de muncă trebuie să se bazeze pe reguli clare, corecte și aplicabile, de exemplu prin consacrarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă în același loc pentru lucrătorii detașați.
 • În același timp, prin intermediul pilonului european al drepturilor sociale, UE s-a angajat să se străduiască pentru a asigura condiții mai bune de muncă și de viață în întreaga Uniune, în lumina provocărilor, cum ar fi îmbătrânirea societății, globalizarea și digitalizarea”.

Minstrul Finanțelor, Eugen Teodorvici, a declarat, marți, la o conferință, că el ar fi propus celorlalți miniștri de resort din UE, în Consiliul ECOFIN, posibilitatea restricționării pieței muncii în Uniune, prin introducerea unor permise de muncă pe 5 ani pentru fiecare stat. Astfel, Teodorovici ar fi vrut să limiteze plecarea lucrătorilor români în străinătate.

Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei dezbateri la Palatul Parlamentului.

“Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci și întărești partea de Vest și lași restul de Europă din fel de fel de condiții, în afară”, a spus ministrul Finanțelor.

„În ce sens? Iar văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

Ulterior, Teodorovici a negat că a făcut aceste declarații, înregistrate de HotNews în format audio.

"Fiecare a înțeles cât a putut din ce am spus. (...) Poate a fost și o greșeală a mea de exprimare", a spus miercuri Eugen Teodorovici.

De asemenea, el a precizat, pe Facebook, că ceea ce a spus cu o zi înainte reprezintă o subliniere a necesităţii de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene.

"Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social. Nu am pus, nu pun şi nici nu voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte", a afirmat Teodorovici.

Astfel, spune el, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată.

"Cele spuse de mine reprezintă o subliniere a necesităţii de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene, astfel încât să avem condiţii egale de acces pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene. În niciun caz nu este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spaţiul european, ci mai degrabă dorinţa mea, aşa cum a fost întotdeauna, de a apăra şi promova interesele românilor şi ale companiilor româneşti", s-a mai justificat ministrul Finanțelor Publice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4188 vizualizari

 • -36 (38 voturi)    
  o interpretare alternativa a libertatii de miscare (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 14:38)

  demaGOGU [utilizator]

  ...este ca a devenit un mecanism pervers de drenare a resurselor umane inalt, mediu si slab calificate din periferie catre centru condamnand-o la subdezvoltare perpetua

  iar cand sangerezi masiv iti pui problema cum sa opresti hemoragia.
  • +24 (24 voturi)    
   wow (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 15:37)

   cristi_an [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ca sa vezi ca ai descris psd fara sa vrei "mecanism pervers de drenare a resurselor"
  • +20 (20 voturi)    
   cine putea sa comenteze... (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 15:50)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   decat un postac psdist

   este dreptul meu sa ma duc unde vreau, tu ca stat NU ma poti obliga sa muncesc unde vrei tu!

   eu vad ca ai vise erotice cu tine si ceausescu, dar totusi!

   also oamenii plecati trimit al dracu de mult ibani in tara
   also also... la ce sistem de invataman am avea ar trebui sa fim noi platiti ca-l suportam, nu invers!
   • -20 (20 voturi)    
    dar nu te obliga nimeni to'ashu "decat"... (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 16:09)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    ...trebuie doar sa achiti nota de plata la plecare.

    capisci?
    • +5 (5 voturi)    
     nota de plata la pomana sau la nunta? (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 17:28)

     Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     Pentru ce sa achit nota de plata, pentru educatie primita?
     Pai scuza-ma, dar n-am cazut de pe Marte, parintii mei au platit taxe la stat tot timpul cat am fost elev.
     Nici nu m-a luat PSD-ul de manuta de la stana si sa-mi ofere un loc la buget in facultate, am dat concurs; nici nu m-am plans de conditiile infecte din camin.
     Astea au fost conditiile contractuale intre mine si statul roman, nicaieri nu a scris nimic de vreo nota de plata suplimentara.

     Si atunci cu ce tupeu sa-mi ceri nota de plata?
    • +5 (5 voturi)    
     nota de plata a fost achitata (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 17:29)

     vasile_roaita [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     Parintii mei au achitat nota deja, asa ca nu mai trebuie s-o achit eu. Capisci?
    • +3 (3 voturi)    
     Ca sa ai tu din ce bea rom? (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 18:24)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     Neah, I'll pas, du-te la phutinel sa iti dea pufaika.
    • +4 (4 voturi)    
     Te rog sa te apuci sa citesti (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 20:13)

     Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     1) Articolul 32 din Constitutia Romaniei precizeaza foarte clar ca invatamentul de stat este gratuit, deci nimeni nu poate cere vreodata bani pentru asa.
     2) Rezidentii lucreaza pe baza unui contract de munca. Muncesc si primesc salar de bugetar, reglemetat prin lege. Pe baza punctului 1, nu poti sa le ceri inapoi banii pentru anii petrecuti in facultate. Nu poti deasemenea nici sa le ceri salarul inapoi pentru ca tu, ca si Stat, esti angajator si ai un contract cu ei. PSD nu a facut nimic pentru a imbunati conditiile din spitale si chiar refuza accesarea fondurilor europene pentru construirea si modernizarea de spitale pentru ca e din ce in ce mai greu de furat acesti bani.
     3) Guvernele PSD nu au creat nici un loc de munca si nici nu macar nu si-au exprimat intentia. Salariile au fost crescute artificial fara nici o legatura cu productivitatea.
     4) Nu exista nici o posibilitate legala de a ingradi dreptul la libera circulatie al muncitorilor atata vreme cat Romania face parte din UE.
     5) Cei care lucreaza in strainatate trimit in tara foarte multi bani, deci contribuie la PIB-ul Romaniei mult mai mult decat daca ar lucra in Romania pe salarii mult mai mici.
     6) Statul roman nu are nici un fel de obligatii sau cheltuieli fata de cei care au plecat din tara. Din momentul in care lucrezi intr-o lata tara, esti obligat sa platesti taxe si asigurari in tara respectiva. Daca esti dat afara, primesti somaj de la statul respectiv. Daca te imbolnavesti, plateste firma de asigurari chiar daca te imbolnavesti cand esti in vizita in Romania.

     Cu alte cuvinte, orice tara functioneaza pe baza unor reguli, care nu se pot aplica retroactiv doar pentru ca Guvernul acelei tari este incompetent...
     • +3 (3 voturi)    
      Parca nu era voie cu injuraturi pe HN! (Joi, 29 noiembrie 2018, 9:23)

      Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

      A-I spune unui pedeserist sa CITEASCA este o injurie extrem de grava, mult mai rau decat sa injuri de mama sau de cele sfinte!

      At tebui sa mentinem o comportare civilizata ...
  • +17 (17 voturi)    
   Serios? (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 16:34)

   J.C.Denton [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Gunoaiele protocomuniste găsesc tot timpul "interpretări alternative" libertăților fundamentale.
   Să vă intre în cap, la ce-a fost înainte de '90 nu puteți să ne mai întoarceți, orice ați face!
  • +4 (4 voturi)    
   Oameni aia pe care PSD (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 17:00)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   i vede doar cand, sunt de platit taxe si impozite ? Serios ! Oameni nu au voie sa mai aiba demnitate ? Huuuoo Comunistilor!!
  • +3 (3 voturi)    
   Pai faci educatie de calitate, (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 18:23)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   si de aici vin si restul, guvernanti de calitate care sa faca o tara cu drumuri, scoli, spitale, economie de calitate. Dar voi furati numai si va cainati ca va pleaca oameni si nu mai aveti pe cine gobi de bani. Cum sa nu plece bah cand tractoristi ca tine si Orlando conduc tara???
  • +5 (5 voturi)    
   Un mecanism (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 20:39)

   CipCC [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Un mecanism care ajuta oamenii sa scape de nenorocitii de la putere, care-i fura si-i omoara prin spitale si pe sosele.

   Ce vrei tu sa spui este ca si cum te-ai casatori, indiferent ca iei baiaie zilnic , tre sa suporti pentru ca, nu-i asa, conteaza institutia casatoriei si nu oamenii care o compun.
 • +32 (34 voturi)    
  Domnule, (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 15:07)

  Observatory [utilizator]

  ...înțelegem ce vrei matale, și ai dreptate numai când afirmi ca Romania duce lipsa de forța munci ....atât....
  Plateste forța de munca la același nivel european !!!!!
  Te asigur ca nimeni nu V-a mai pleca !
  De exemplu: tu plătești un doctor cu 1000 euro și in Germania îl plătește de 10 ori mai mult....
  Recunoaște oficial, ca Guvernul actual condus de PCR , oh scuze , PSD, nu este Capabil sa creeze o adevărata economie , la nivel european...

  Ideile tale , sunt cu adevărat idei comuniste, vrei sa controlezi fiecare roman , sa-l obligi tu unde sa plece, când, pentru ce și cât timp?
  Asta e sclavie !
  Ultimul cuvânt ! Un guvern format din idioți !
 • +12 (12 voturi)    
  ii doare astia in dos (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 15:49)

  liviu_ [utilizator]

  de libertatile fundamentale...
 • +11 (11 voturi)    
  libera.... (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 16:45)

  astronaut [utilizator]

  circulatie a lucratorilor in UE este UN DREPT FUNDAMENTAL , TEODOROVICI inca n-a aflat ?
 • +4 (4 voturi)    
  incepe sa ii cam doara... (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 17:27)

  oarecare1974 [utilizator]

  Au inceput sa plece cei care muncesc si au ramas multi, foarte multi bugetari (mai mult sau mai putin utili). Ce sa mai fure daca sunt din ce in ce mai putin platitori de impozite si taxe?
  Stati linistiti ca la asta se gandesc ca in rest ii doare undeva ca este sau nu forta de munca.
  La ei la bugetari sa taie frunze la caini si la dat amenzii se gasesc din belsug.
 • +2 (4 voturi)    
  Da da (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 22:53)

  EuInsumi [utilizator]

  Bine că zic acum. Când am aderat am avut 5 ani restricții pe piața forței de muncă... Ipocrizia e mare
 • +3 (3 voturi)    
  "Neamestecul in treburili interne!" (Joi, 29 noiembrie 2018, 9:21)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Sa nu vina nimniea sa ne invete pe noi democratie!

  Dl. Teodorescu, la fel ca Docila, Daia, Genuche si multi altii, a fost ales de popor, "dintre noi, d-ai nostrii, pentru noi!"
  • 0 (0 voturi)    
   Prin noi insine (Vineri, 30 noiembrie 2018, 0:49)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   gainile vor sa faca oua fara iarba sau porumb.
 • +1 (1 vot)    
  Mesajul pentru "Orlando Moronico" (Joi, 29 noiembrie 2018, 11:49)

  John M. [utilizator]

  ar trebui inmanat in scis, insotit de lovituri de bici, ca la infractorii din Singapore.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by