Ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba a salutat, miercuri seară, decizia Guvernului Elveției de a elimina clauza de salvgardare privind libera circulație a cetățenilor români, de la data de 1 iunie. „Salut decizia Consiliului Federal din Elvetia de a acorda libera circulație cetățenilor români de la 1 Iunie 2019., potrivit Mediafax.

Încetează astfel clauza de salvgardare care limita acest drept pentru cetățenii români și bulgari. Decizia este una firească, asigurând drepturi egale cetățenilor UE”, a scris George Ciamba, miercuri, pe Twitter. Și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au avut un mesaj similar în legătură cu decizia luată de Elveția.

„Executivul de la Berna a aprobat modificarea Ordonanței privind libera circulație a persoanelor, precizând că la data de 31 mai 2019 încetează aplicarea clauzei de salvgardare care limita libera circulație pentru cetățenii români și bulgari. Decizia respectă prevederile Acordului privind libera circulație a persoanelor încheiat între Elveția și UE și asigură cetățenilor din România și Bulgaria libertate deplină de circulație în Elveția, în aceleași condiții ca ale cetățenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a putea rămâne în Confederație, cetățenii români vor trebui să găsească un loc de muncă sau să aibă suficiente mijloace de trai dacă sunt inactivi pe piața muncii”, au transmis reprezentanții MAE,