Din cei aproximativ 10.000 de romani pe care i-a consiliat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) in 2007 in vederea gasirii unui loc de munca in Uniunea Europeana, numai 70 au si reusit sa se angajeze, a anuntat, joi, presedintele ANOFM, Ionel Muscalu. Potrivit acestuia, atat numarul romanilor care se vor angaja in strainatate, cat si cel al cetatenilor comunitari care vor munci in Romania va creste odata cu integrarea ANOFM in reteaua serviciilor publice de ocupare europene (EURES).

"Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la inceputul lui 2007, ANOFM a creat, pe pagina proprie de internet, o sectiune a retelei EURES, insa noi nu avem inca o baza de date vizibila cu toate locurile de munca ", a spus directorul din cadrul ANOFM, Camelia Mihalcea.

Astfel, potrivit presedintelui ANOFM, in cursul anului 2007, personalul EURES din cadrul agentiei a oferit consiliere pentru 10.000 de persoane care doreau sa munceasca in spatiul comunitar. "Dintre acestea, 70 au reusit sa se angajeze, pe posturi de strungar, sofer, asistente medicale, in agricultura sau in constructii", a explicat Muscalu.

Potrivit acestuia, celor 70 de romani care s-au angajat prin intermediul ANOFM li se adauga cei care si-au gasit un loc de munca in statele europene prin contactarea directa a angajatorului.

In ceea ce priveste cetatenii europeni care ar putea fi interesati de un loc de munca de pe piata din Romania, Camelia Mihalcea a explicat ca sectiunea EURES de pe pagina ANOFM nu contine deocamdata o baza de date vizibila cu lucurile de munca disponibile in tara noastra.

Reprezentantii ANOFM au declarat ca aceasta problema va fi solutionata prin implementarea proiectului de integrare a agentiei in reteaua europeana, ce are drept scop principal aplicarea principiului privind libera circulatie a lucratorilor in Spatiul Economic European, inclusiv in Elvetia.

Proiectul privind integrarea ANOFM in reteaua EURES, derulat prin fonduri Phare, a fost lansat joi si are doua componente. Prima dintre ele consta asistenta si instruire a personalului, iar cea de a doua vizeaza achizitionarea unui soft si a altor echipamente tehnice pentru conexiunea la portalul european EURES. Valoarea proiectului este de 300.000 de euro.

Site-ul EURES ofera lista cu locurile de munca disponibile la angajatorii din UE. Cei interesati de ofertele de munca au posibilitatea fie de a lua legatura direct cu angajatorul, fie de a apela la consilierii EURES. Reteaua ofera informatii si consiliere pentru cei care vor sa se angajeze intr-o tara europeana si consultanta firmelor care doresc sa recruteze forta de munca din alt stat din UE.