Ministrul belgian de interne se pregateste sa ridice restrictiile impuse muncitorilor din statele membre care au aderat la UE din 2004 incoace, relateaza EUObserver, preluat de Rador. Potrivit ministrului belgian de Interne, Patrick Dewael, muncitorii din tarile central si est-europene care au aderat acum patru ani vor putea lucra liber in Belgia de la 1 mai, in timp ce bulgarii si romanii vor putea lucra de la 1 ianuarie 2009.

In prezent, "noii" cetateni UE care doresc sa lucreze in Belgia au nevoie de permis de munca, si au de rezolvat o serie de formalitati mai simple pentru un numar limitat de slujbe – pentru arhitecti, informaticieni, translatori, ingineri sau asistente medicale.

Cand 12 noi state membre au aderat la UE, vechile state membre au avut posibilitatea de a restrictiona accesul lor pe piata muncii pentru o perioada, neaplicand legislatia comunitara privind libera circulatie a fortei de munca.

Aceste restrictii pot fi mentinute pana la sapte ani, dupa care toate statele membre trebuie sa-si deschida deplin piata muncii pentru cei nou-veniti.

Pentru bulgari si romani – cetateni ai UE de la 1 ianuarie 2007 - majoritatea statelor au impus restrictii totale sau partiale, temandu-se de un aflux de imigranti.

Numai zece state membre – Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia – au ridicat toate restrictiile.

Un raport publicat recent de organizatia European Citizen Action Service (ECAS) de la Bruxelles a cerut tuturor statelor membre ale UE sa ridice toate restrictiile, "data fiind natura discriminatorie a acestora si faptul ca aceste restrictii sunt folosite mai mult ca instrumente politice si au o slaba justificare economica".

Planul belgian propune elaborarea unei liste cu profesiile in care este nevoie de forta de munca suplimentara, pentru cetatenii necomunitari, incepand cu 1 ianuarie 2009.