Hipo.ro, portalul de joburi din România cu peste 5000 de joburi și un milion de utilizatori, se întoarce și la începutul anului 2022 cu situația actuală a pieței forței de muncă. Cercetarea se desfășoară anual, devenind chiar o tradiție a companiei. La studiu participă specialiști din Resurse umane și lideri de companii.

Raportul Hipo.roFoto: Hipo.ro

Raportul Hipo.ro însumează o retrospectivă a pieței muncii și a analizat aspecte precum munca remote vs hibrid, industriile cu cele mai multe joburi și părerea acestora despre piața muncii din prezent. Cei interesați pot accesa gratuit Raportul Hipo.ro 2022 aici.

Una dintre noutățile acestui an este numărul mare de angajări care se vor face în domeniul HR. Dacă anul trecut se clasa pe poziția a 6-a în top, anul acesta se află chiar pe locul al 2-lea. Iată topul 5 al domeniilor cu cele mai multe joburi disponibile anul acesta: IT Software (#1), Resurse umane - Training (#2), Customer support (#3), Vânzări (#4), Achiziții (#5).

Resursele umane se află în topul celor mai bune joburi nu doar în România, ci și în străinătate. Glassdoor publică un clasament al joburilor anului 2022, în UK. Printre primele 10 poziții se numără: HR Manager (#6), Corporate Recruiter (#7), HR Business Partner (#8).

Mai mult ca niciodată, companiile îi caută pe acei oameni de HR care îi pot ajuta pe angajați să-și mențină echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Totodată, companiile depun în prezent eforturi mari de recrutare pentru care este nevoie de mai mult personal. Lucrul remote înseamnă pentru salariați mai mult control asupra propriului job. Pe lângă această inițiativă, specialiștii de Resurse umane aduc și alte soluții, în Raportul Hipo.ro 2022: short fridays, respectarea cu strictețe a celor 8 ore de lucru, evenimente online de recreere și posibilitatea de a discuta cu un terapeut.

La Nokia există deja o preocupare mare pentru work-life balance, de dinaintea începerii pandemiei. Pe lângă posibilitatea unui program flexibil, angajații sunt des încurajați să-și ia concediu de odihnă, se oferă zile libere suplimentare în fiecare an ca recunoaștere dacă aceștia și-au consumat din soldul de concediu în decursului anului anterior.

De asemenea, oferim zile libere plătite pentru implicarea colegilor noștri în activități de voluntariat prin care contribuie în viața comunității, se implică în acțiuni caritabile și diverse proiecte de inovare în afara jobului pe care-l desfășoară. În 2021, s-a oferit tuturor angajaților o zi liberă în plus (Recharge Day), inițiativă la nivel global care a avut scopul să crească nivelul de conștientizare legat de riscul de burnout.” - Cosmin Chiriac, HR Director România, Nokia.

Un alt punct de interes din studiul Hipo este numărul de joburi full remote disponibile pe piața muncii în 2022. IT Software, Customer support și Resurse umane se află în top 3 domenii cu cele mai multe locuri de muncă remote disponibile în companii.

A fost benefică mutarea spre modul de lucru remote?” Iată care au fost răspunsurile companiilor:

80% dintre dintre angajatori privesc această schimbare drept pozitivă (38,7% o consideră foarte benefică, iar 41,7% puțin benefică). Tot aproape de jumătate este și procentul celor care consideră jobul remote noua normă de lucru în 2022. Companiile participante la studiu susțin și că perioada pandemică a afectat comunicarea dintre angajați, precum reiese din Raportul Hipo.ro 2022.

Piața forței de muncă rămâne foarte competitivă în 2022, în special pe segmentul IT, unde discutăm despre o cerere ridicată din partea companiilor. În cadrul MassMutual România, avem în acest moment aproximativ 100 de poziții pentru care recrutăm. Sunt roluri foarte diverse, care acoperă o gamă largă de tehnologii.

Suntem o companie în continuă dezvoltare și ne dorim să atragem candidați talentați, care să își dorească să crească alături de noi pe termen lung. Considerăm că vor găsi multe astfel de oportunități în MassMutual România, dar și o echipa gata oricând să îi susțină. Vom continua să recrutăm și să ne desfășurăm activitatea preponderent online, însă birourile noastre din București și Cluj vor rămâne la dispoziția angajaților.” - Alina Arhip, Recruitment Manager, MassMutual Romania

Toți cei care își doresc să fie la curent cu schimbările de pe piața muncii au acces gratuit la Raportul Hipo.ro 2022 aici.