​Guvernul va aproba miercuri mai multe solicitări temeinic justificate pentru organizarea de concursuri și examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile publice locale. La nivel central, Ministerul Culturii cere deblocarea concursurilor pentru ocuparea a 8 posturi.

Functionari publiciFoto: AGERPRES

În vara acestui an, Guvernul a decis printr-o Ordonanță de urgență (OUG 20/2022), suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.

Totuși, în cazuri temeinic justificate, ordonanța de urgență dă posibilitatea ca, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, să poată fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu încadrarea în cheltuielile de personal.

Guvernul are pe agenda de miercuri aprobarea a 2 astfel de memorandumuri.

Ministerul Culturii are nevoie urgentă de ocuparea a 8 posturi

La nivel central, un memorandum aparține Ministerului Culturii, condus de Lucian Romașcanu.

Ministerul Culturii se confruntă cu o acută lipsă de personal, care ar afecta îndeplinirea jaloanelor și țintelor din PNRR, astfel că cere voie de la Guvern să organizeze consursuri pentru ocuparea a 8 posturi vacante:

- 2 posturi de consilier, clasa I, grad profesional principal

- 6 posturi de consilier, clasa I, grad profesional superior

„Precizăm că organizarea concursurilor se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal ale Ministerului Culturii pentru cele 8 posturi necesare în vederea derulării PNRR.”, se arată în Memorandum.

Prima sesiune de concursuri pentru angajare in instituțiile publice locale

Un al doilea Memorandum este inițiat de Ministerul Dezvoltării și are ca temă „prima sesiune de organizare de concursuri în instituțiile publice locale”.

Aceeași Ordonanță de urgență 20/2022 prevede că „în cazuri temeinic justificate, prin memorandum iniţiat de Ministerul Dezvoltării şi aprobat în şedinţa Guvernului, se pot organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice locale”.

În document se arată că până la data de 30 iunie 2022, instituțiile publice locale au înregistrat la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) 2.976 înștiințări pentru organizarea examenelor sau concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante/temporar vacante în aparatul de lucru propriu ale acestora.

„Astfel, prin organizarea examenelor/concursurilor în perioada august-septembrie 2022, deci în prima parte a perioadei de aplicabilitate a OUG nr. 80/2022, s-a apreciat că necesitățile locale referitoare la personalul angajat în instituţiile publice locale au fost acoperite.

Având în vedere cele prezentate, arătăm că, până la data de 15 septembrie 2022 au fost primite 140 solicitări pentru organizare concurs sau examen în vederea ocupării a 1116 posturi, prezentate în anexa la prezentul memorandum. De asemenea, menționăm că până la această dată au fost înregistrate 25 solicitări neeligibile, care cuprind în principal, posturi unice.”, scrie în Memorandum.

Pentru detalii privind suspendarea angajărilor la stat: