"Pentru o parte din joburi nu solicitam experienta", au declarat majoritatea reprezentantilor companiilor prezente la targul de locuri de munca "Angajatori de Top", care se desfasoara la Sala Palatului. Acestia au refuzat sa dezvaluie intervalele de salarizare insa au precizat ca pentru posturile anuntate in cadrul targului se fac angajari "pe bune" si nu este vorba doar despre intocmirea unei baze de date.

Cu cativa ani in urma, targurile de joburi insemnau, in mare masura, un exercitiu de PR. Companiile aveau putine joburi vacante si in primul rand cautau sa intocmeasca baze de date cu potentiali candidati, care urmau sa fie contactati daca se elibera vreun post. In putin timp, piata s-a schimbat aproape radical.

Multe joburi vacante, putini candidati - cel putin asa sustin reprezentantii companiilor prezente la "Angajatori de top", targul organizat de Catalyst Recruitment Solutions in aceste zile la Sala Palatului.

Nu mai putin de 3.000 de joburi sunt disponibile si isi asteapta candidatii. Sunt prezente 114 companii din aproape toate domeniile economice. Organizatorii asteapta peste 13.000 de vizitatori.

"In general, cele mai multe oferte sunt in domeniul IT si in cel economic", a spus Nicoleta Anton, marketing & PR manager la Catalyst Solutions. "Candidati putini, joburi multe", a subliniat si Ariadna Vasile, reprezentantul firmei Brainspotting, specializata in servicii de recrutare.

"Imediat dupa targ vom realiza o prima selectie a CV-urilor, dupa care va rezulta o lista scurta a candidatilor. In circa 2-3 saptamani ii vom contacta pentru interviuri", a spus Lavinia Toma, Corporate Recruitment Manager la Henkel Romania.

"Exista oportunitati de angajare si pentru absolventii fara experienta profesionala", a adaugat aceasta. Dintre posturile disponibile acum la Henkel, potrivit informatiilor furnizate de companie, amintim: "Business Management Assistant, Sales Assistant, Marketing Trainee, Junior Product Managers" etc.

Distrigaz Sud angajeaza, la randul lor, persoane in mai multe departamente: comercial, financiar si juridic, resurse umane, IT, achizitii, suport si distributie. "Jobul pentru care avem nevoie de angajati si nu prea exista solicitari este cel de specialist recrutare", a precizat reprezentantul companiei.

Sanse pentru tinerii fara experienta profesionala au mentionat si reprezentantii Terapia Ranbaxy si cei ai Kraft. "In medie, sunt 20 - 30 de joburi oferite pe companie. Pentru prima data, la targ sunt reprezentantii Big 4 (cele patru mari firme de consultanta financiara: Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young si KPMG, n.r.)".

Pe parcursul celor doua zile ale targului companiile sustin seminarii de prezentare si au loc dezbateri pe teme de interes pentru candidati. Evenimentul se incheie sambata, 22 martie, la ora 17.00.