Rata medie a locurilor de munca vacante a crescut anul trecut cu 0,28% fata de 2006, cea mai mare oferta de locuri de munca inregistrandu-se in administratia publica (6,76%), iar cea mai mica valoare a ratei medii a locurilor de munca vacante fiind in industria extractiva (0,42%), arata datele Institutului National de Statistica.

In 2007, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au avut valori mai ridicate in majoritatea activitatilor economice, exceptie facand in special domeniul tranzactiilor imobiliare (-0,25%).

Potrivit Institutului National de Statistica, in 2007, cea mai mare oferta de locuri de munca s-a inregistrat in activitatile din administratia publica (6,76%) si in cele din sanatate si asistenta sociala (5,94%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei medii a locurilor de munca vacante, s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,42%) si energie electrica, termica, gaze si apa (0,52%).

Pe grupele majore de ocupatii, cele mai mari oferte de locuri de munca in 2007 au fost pentru specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice - grupa majora 2 (3,21%), respectiv pentru tehnicieni, maistri si asimilati - grupa majora 3 (2,08%). Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul ocupatiilor de legislatori, inalti functionari si conducatori - grupa majora 1 (1,26%) si de lucratori operativi in servicii, comert si asimilati - grupa majora 5 (1,64%).

Datele statistice arata ca, in 2007, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au avut valori mai ridicate in majoritatea activitatilor economice, cu exceptia activitatilor de tranzactii imobiliare (-0,25%), alte activitati de servicii colective, sociale si personale (-0,19%), comert (-0,09%), transport, depozitare si comunicatii (-0,04%).

Conform INS, rata medie anuala a locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul mediu anual al locurilor de munca vacante si numarul mediu anual total al locurilor de munca (ocupate si vacante), iar locul de munca vacant este considerat acela pe care angajatorul intentioneaza sa il ocupe imediat sau in viitorul apropiat (maxim 3 luni dupa luna de referinta).