Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Somajului in randul tinerilor s-a mentinut la un nivel ridicat si in ultimul trimestru din 2007

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 31 martie 2008, 12:22 Economie | Cariere

Rata somajului, calculata conform Biroului International al Muncii (BIM), a fost in ultimul trimestru al anului trecut de 6,1%, cel mai ridicat nivel, de 18,9%, inregistrandu-se, ca si pana in prezent, in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Nivelul ratei somajului din ultimul trimestru din 2007 a fost apropiat celui inregistrat in trimestrul anterior (6,0%), dar in scadere fata de trimestrul corespunzator din anul precedent (7,2%).

Desi se mentine la un nivel ridicat, somajul in randul tinerilor a scazut fata de cel de-al treilea trimestru, de la 25,9% pana la 18,9%.

Conform datelor INS, rata somajul in radul barbatilor a fost cu 2,3 puncte procentuale mai mare decat in randul femeilor, respectiv de 7,2% pentru barbati fata de 4,9% pentru femei.

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15 - 64 ani) a fost de 57,9% in perioada analizata, nivel superior celui din trimestrul corespunzator din anul precedent (+0,5 puncte procentuale), dar in scadere fata de trimestrul anterior (-2,6 puncte procentuale). Acest indicator avea, ca si in trimestrele anterioare, valori mai ridicate pentru barbati (64,1%, fata de 51,7% pentru femei) si pentru persoanele din mediul rural (60,1%, fata de 56,3% in mediul urban). Rata de ocupare a tinerilor era de 22,7% in ultimul trimestru al anului trecut.

Raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a fost de 1348‰, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1665‰), precum si pentru cele din mediul urban (1365‰).

In ultimul trimestru al anului 2007 populatia activa a Romaniei era de 9,77 milioane de persoane, din care 9,17 milioane de persoane ocupate si 599.000 someri.

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

494 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri