Intr-un teambuilding care s-a tinut recent aproape de statiunea Moeciu, mai multi angajati ai unei companii petroliere s-au catarat pe scara de sfoara, au stat legati la ochi, au zburdat pe ATV-uri si au invatat cum se foloseste busola. O scurta incursiune in lumea lor arata ca la distractie e ca la birou: unii fura startul, altii spioneaza, altii se tin de fisa postului, care trebuie urmarita "oriunde, chiar si acasa, cu sotia".

Spionaj

Angajat: 2, 64 de minute. Am sarit scara toti opt. O mai sarim o data?

Instructor: Nu, nu e necesar. Aveti si un timp bun.

Angajat: Aia din fata cat au scos?

Instructor: Nu cred ca pot sa va spun.

Angajatul tace, se apropie de instructor si baga capul in clipboardul de punctaje: Baa, astia de la echipa din fata au scos 6 minute!

Start furat

Angajat: Stiti, avem nevoie de cateva minute sa ne obisnuim cu proba, pare grea. E inalta scara asta, ca are 2 metri.

Instructor: Sigur ca va puteti antrena. Numai sa imi spuneti cand sunteti pregatiti sa dam startul.

Echipa - opt persoane - intinde bine de scara de sfoara. Seful echipei, un barbat mai batran, tipa la colegii sai sa tina bine plasa intinsa. Intr-un minut trei petrolisti sarisera deja.

Angajatul revine: Aaaa, sa stiti ca se pune. Adica, ati inceput sa cronometrati, da?

"Varianta noastra e mai buna"

"Negocierea e, probabil, cel mai adanc infipt pilon care sustine o afacere", spune cineva, prin multimea de corporatisti. Acolo unde nu s-a descurcat, una din cele opt echipe care se intreceau in competia de catarat/sarit scara de plasa a venit cu o oferta, cel putin discutabila.

Angajat: Stiti, avem un coleg care nu poate sa sara, dar o sa sara un alt coleg de-al nostru, peste plasa, de doua ori. Sare si pentru el.

Instructor: Nu cred ca se poate.

In ciuda raspunsului primit, seful de echipa a pus un subordonat sa sara plasa de doua ori.

Ce cred angajatii despre teambuilding

Cei mai multi s-au sfiit sa vorbeasca de experienta lor. Cum e la team-building? "E foarte bine, e minunat", au spus cei mai multi. Unul dintre participanti ne-a acordat un scurt interviu, fara stirea firmei, dar si fara sa isi spuna numele.

Reporter: Ce job aveti, in companie?

Participant: Nu vedeti aici oameni de la sonda, deci va dati seama ca suntem toti cu functii importante. Majoritatea suntem directori, avem functii de decizie, coordonare... Dar mai mult nu pot sa va spun ca sunt destul de cunoscut.

Reporter: Cum sunt colegii dumneavoastra la teambuilding?

Participant: Multi colegi de-ai mei se poarta cum cred ei ca trebuie sa se poarte. Din aceasta cauza sunt putini care invata dintr-o astfel de experienta ce trebuie sa faca sa aduca mai mult profit angajatorului.

Reporter: Deci scopul acestor excursii este profitul si ati plecat la munte sa invatati sa va urmariti cat mai bine fisa postului.

Participant: Normal. Sa ma fac ca nu stiu? Ma distrez, dar trebuie sa fac si niste sarcini incat colegii si superiorii sa vada ca se pot baza pe mine, ca sunt creativ, sociabil si ca imi cunosc rolul. Puteam sa stau la birou, dar e mai bine aici. Eu ma distrez oriunde. Si la birou, si acasa, si in vacanta cu sotia, si la team building. De urmarit fisa postului... pai trebuie s-o urmaresc oriunde. Si cand sunt acasa cu sotia.

Reporter: Munciti mult?

Participant: Destul de mult. Dar cateva saptamani pe an imi iau concediu sa nu stie nimeni de mine. In rest muncesc enorm.

Reporter: Ce va motiveaza sa munciti mult?

Participant: Am doi copii. Sunt mici, nu sunt inca la liceu dar or sa se faca mari si or sa vrea bani, facultate, excursii.

Reporter: Pentru dumneavoastra si pentru sotie nu munciti?

Participant: Si pentru noi, dar ce avem noi o sa le ramana lor.

Reporter: In acest team building ati gasit ceva nou, care sa va ia ochii? Sau daca ati invatat, realizat un lucru care ar putea sa schimbe total conduita dumneavoastra de acum inainte...

Participant (cu mana in cap, sare): Ah, am zis ca imi cumpar neaparat un ATV. E foarte misto!

Alti camarazi de teambuilding:

  • "Am apucat sa ii cunosc mai bine pe unii colegi si am ramas uimita ca unii sunt chiar foarte de treaba si relaxati".
  • "Teambuildingul sudeaza echipa, dar depinde si de oameni, ca unii sunt mai mincinosi, mai prefacuti. Toata lumea stie ca cine nu munceste cum trebuie, zboara din barca noastra. Dar e datoria companiei sa aiba grija de resursele ei sa ii fidelizeze, sa ii aduca mai aproape unii de altii"
  • "Eu m-am distrat si am si muncit. Parca fiecare portie de munca a fost echilibrata de o portie de ras. Am fost serioasa doua zile pana am baut palinca si am luat-o putin pe ulei. Ah, si bere!"