Romania, ultimul loc in Europa in topul investitiilor in resurse umane
"Criza de personal nu mai este de mult doar o problema a departamentelor de resurse umane. Specialistii in domeniu afirma ca deficitul de forta de munca a ajuns la 500.000 de persoane si, cu toate acestea, muncitorii calificati sau necalificati si tinerii absolventi de facultate continua sa plece in strainatate", a declarat Roxana Mocanu, membru licentiat al Chartered Institute of Personnel and Development(CIPD).
Studii facute in SUA si Europa de American Society for Training Development (ASTD) si Chartered Institute of Personnel and Development(CIPD) arata ca exista o corelatie clara intre investitia in training si cresterea profitabilitatii companiilor. De exemplu, companiile americane investesc in traininguri, in medie, 820 de dolari pe angajat, reprezentand aproximativ 2% din cheltuielile salariale. Irlanda directioneaza, in medie, 3,01% din cheltuielile salariale catre instruirea personalului, trimitand in salile de trainig aproximativ 32% din angajati, anual.
Romania se afla pe ultimul loc in acest clasament la numarul de ore si sumele medii investite in angajati, dupa Polonia si Bulgaria.
Roxana Mocanu a explicat comportamentul angajatorilor romani prin grija acestora fata de "justificarea si protejarea investitiei. Globalizarea pietei muncii a facut sa sporeasca mobilitatea angajatilor, astfel incat acestia pot parasi compania inainte ca investitia sa devina profitabila. O alta preocupare vine din zona calitatii training-ului si a corelarii cu performanta organizatiei. Este esential sa stii sa iti motivezi angajatii sa dea totul la locul de munca, sa-i fidelizezi astfel incat sa nu plece la prima oferta de la concurenta, sa-i pregatesti pentru inalta performanta."
Problema lipsei fortei de munca din Romania si a cresterii somajului vor fi puse in discutie si in cadrul congresului de resurse umane care va avea loc la Cluj, in perioada 4-5 septembrie, si care va pune fata in fata angajati, angajatori si specialisti in resurse umane din toata lumea.

Sectorul 3 vrea să investească aproape jumătate de miliard de lei în proiecte pentru fluidizarea traficului: trei pasaje subterane, două supraterane și lărgirea străzii Drumul între Tarlale la 4 benzi
Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități
Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse
Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
Pe posturile de şefi prin departamentele de resurse umane zac aceleaşi fosile de pe vremea "cadrelor" comuniste, oameni mult prea bătrâni pt. vremuri noi şi care refuză să iasă la pensie.
Cursuri "de formare" există şi se fac, degeaba aminteşte articolul numai de statistici abstracte. Sunt puzderie de firme intermediare de "training", "coaching", "formare continuă" etc. - cum să nu fie, din moment ce legea impune şi se ştie că afacerile cu statul sunt sursă nesecată de bogăţie?
Numai că se fac formal, se stabilesc prezenţe fictive, se dau adeverinţe de absolvire aiurea şi toată lumea e fericită - la căpşuni sau "şparghel" în Germania nu-ţi trebuie cursuri speciale.
fratilor...pai daca sunt 500 000 locuri de munca neocupate, cum poate creste si somajul in acelasi timp?
De aia se ajunge aicea.
De aia pleaca lumea in strainatate. Daca romanul e Hapsan si nu vrea sa dea mai mult.
Profit sa faca cu carul dar tie sa iti da salar de sclav .
stiu pe cineva care recent a terminat facultatea si a inceput sa caute ceva de lucru si e dispus sa lucre pentru inceput si pentru aia 1000RON, a trimis CV-uri la vro zece companii si firme si vreau sa va spun ca nu l-au chemat nici macar la un interviu , si asta o numesc ei criza de forta de munca cand nici macar nu se strofoaca sa cheme omul la interviu!
Da, este o criza mare de oameni calificati, specialisti, care se va adanci si mai mult cata vreme nu se umbla serios la bani. Costurile vietii in Romania ating costurile din vest, taxele sunt mai mici, asa ca nu exista nici un motiv real pentru care salariile sa fie mult mai mici. Firmele isi fura singure caciula platind prost, raman doar incepatorii si incompetentii si lenesii, restul pleaca in afara sau se perinda de la o firma la alta. Proiectele intarzie, se fac prost, dar ei continua sa cante aceeasi melodie, sperand ca se va produce vreo minune. Cand vor plati salarii decente si comparabile cu vestul, poate se vor intoarce o parte din cei plecati, pana atunci nici poveste. Din contra, foarte multi isi doresc sa plece si vor pleca.
Trainingurile sunt o abureala si o pierdere de bani. Se adreseaza numai incepatorilor, care vor profita de ele apoi vor putea mai usor sa-si gaseasca o slujba mai buna si vor pleca. Nu poti pacali piata. Asta e mai greu de inteles pentru romani se pare. Piata intotdeauna ti-o va plati daca incerci sa trisezi.
eu am vazut citeva cursuri la o companie din domeniul asigurarilor de viata unde efectiv erau niste traduceri nereusite a unor cursuri din occident (UK)
In afara de faptul ca sefii de pe la capitala sau pricopsit cu niste bani, nimic naucitor.
dupa cite un curs de asta ai 3 zile chef de munca , dupa care intri in letargie .
sunt carti sau cursuri de management, vinzari , comunicare scrise de profesori romani (vezi www.ase.ro) net superioare cursurilor facute de nu stiu ce trainer adus de prin nu stiu ce tara cu nume .
Sa fim seriosi Ceausescu ii zicea la acest sistem ,, Calificare la locul de munca'' si nu oprea fabrica ca sa te invete meserie , cum fac invatati actuali. Te poarta cu saptaminile la nu stiu ce cursuri dupa care ..... ai mers Oaie si ai iesit Capra!!!! ..... tot un fel de patruped
Degeaba pregatesti personalul daca nu esti pregatit sa oferi si un salariu motivant care sa-i ofere oricarui angajat dorinta de a ramane in postul respectiv si a da tot ce are mai bun eventual chiar motivatia de a evolua spre obtinerea unei performante mai bune.
Asa ca in momentul in care unui angajat i se ofera conditii mai bune la o alta firma este clar ca acesta va migra in acea directie indiferent daca este in tara sau oriunde altundeva.
In conluzie DOMNII PATRONI ar trebui sa gandeasca pachete salariale motivante sau alte bonificatii sau avantaje care sa-l faca pe angajat sa nu doreasca sa paraseasca actualul loc de munca ba mai mult sa ofere maxim de randament.
Dar nu, suntem orbiti de bani - ce conteaza ca de fapt ma duc la munca, stau 8 ore si ma joc solitaire si inca 3 ore la tigara - astfel se aduna ore suplimentare - bineinteles vreau salariu mai mare ca sa ma motiveze. sa ma motiveze sa fac ce? sa muncesc? pai bine frate explica-mi cum anume sa motivez un astfel de om care nu are nici cel mai mic interes sa munceasca, cum sa fac sa tin cu dintii de el sa nu plece si poate daca am noroc sa il fac sa creasca profitul companiei.
Uite de asta nu se investeste in personal. Pentru ca asta e situatia in majoritatea companiilor nationale sau multinationale. Stiu companii unde chiar se pun in practica politicile de personal si unde chiar au succes. de ce? pentru ca RESPECTUL este reciproc.
Ca sa primesti ceva trebuie in primul rand sa dai. nu sa astepti sa vina, cu palma in cur si plangandu-te in continuu ca esti tratat de rahat. Alegerea e a fiecaruia.