Corespondenta din Londra

Marea Britanie: Somajul ia proportii, imigrantii sint tot mai nedoriti

de Crina Boros     HotNews.ro
Joi, 13 noiembrie 2008, 11:38 Economie | Cariere


Somajul in Marea Britanie a ajuns la maximul ultimilor 11 ani, iar Guvernul a anuntat primele masuri impotriva muncitorilor migratori. Pentru inceput, a redus numarul de locuri disponibile pentru forta de munca importata de la un milion pana sub 800.000, declarand ca nu vor fi acceptate cereri peste acest numar.

Masuri guvernamentale

Ministrul britanic al muncii, Tony McNulty, a recunoscut ca Marea Britanie trece prin momente grele in urma impactului crizei economice. In acest sens, guvernul britanic a dublat fondurile seviciului de stat pentru recrutare a fortei de munca, Job Centre Plus, pentru reintroducerea somerilor pe piata muncii, bugetul ajungand la 6 milioane.

Executivul Job Center Plus, Mel Groves, a declarat ca „Recesiunea nu este locala, ci se extinde la nivel national. Exista in prezent circa 600.000 de locuri de munca disponibile. Acestea se ruleaza mereu. Primim 10.000 de anunturi de job-uri in fiecare zi lucratoare.” Groves a recunoscut insa ca numarul celor care cer ajutor de somaj a crescut de la 45.000 la 63.000 de cereri zilnice. Pentru a face fata cererilor, Job Centre Plus va lucra cu ministrii regionali, cu autoritatile locale si cu Agentii Regionale de Dezvoltare a fortei de munca.

Statisticile mai indica scaderea totalului castigurilor la nivel national. Printre sectoarele care si-au redus locurile de munca se numara constructiile si sectorul manufacturier. Cele care si-au marit oferta in mod semnificativ sunt educatia, sanatatea si administratia publica. Numarul total de locuri de munca a scazut insa in ultimul trimestru, inregistrand cu 83.000 de job-uri disponibile mai putin decat in urma cu un an.

Cold shoulder pentru imigranti

Discutiile au atins si problema muncitorilor imigranti. Ministrul muncii a afirmat ca va lua toate masurile ca acolo unde exista muncitori domestici calificati, ei sa fie primii care sa beneficieze de obtinerea locurilor de munca. In acest sens, au fost semnate parteneriate cu firme, care vor primi bani sa califice forte de munca britanice pentru ca rata somajului sa fie redusa. McNulty a afirmat ca UK trebuie sa accepte si muncitori din EEA, regiune economica din care face parte si Romania.

El a insitat insa ca va accepta imigranti doar in sectoarele care nu pot fi suplinite de lucratorii domestici, sau prin contracte sezonale, facand referire la seasonal agricultural scheme, contract care se adreseaza, conform site-ului Ministerului de Interne britanic, doar romanilor si bulgarilor.

UK incepe programul de subminare a imigratiei pe piata muncii

Guvernul britanic a anuntat marti primele masuri importiva muncitorilor migratori. Pentru inceput, a redus numarul de locuri disponibile pentru forta de munca importata de la un milion pana sub 800.000, declarand ca nu vor fi acceptate cereri peste acest numar.  

Tier 2 = la coada britanicilor

Cei care doresc sa intre pe piata britanica a muncii o pot face doar prin formularul Tier 2 – o formula de imigrare care se adreseaza doar muncitorilor calificati. Imigrantii vor putea ocupa doar locurile de munca pentru care nu exista muncitori calificati britanici. Guvernul si-a anuntat intentia de a umple golurile de pe piata muncii cu muncitorii britanici necalificati sau care se afla in prezent in somaj si care urmeaza a fi (re)calificati. Sistemul de punctaj Tier 2 este menit sa asigure prima sansa muncitorilor britanici si va fi lansat oficial pe data de 27 noiembrie.

Ministrul imigrarii si al frontierelor, Phil Woolas, a declarat ca sitemul de imigratie este flexibil, permitand guvernului britanic sa ridice sau sa coboare standardele, in functie de necesitatea fortei de munca pe piata britanica. Tier 2 obliga companiile din UK, prin testul Pietii Muncii Rezidentilor, sa angajeze imigranti din afara EEA doar daca pot dovedi ca nu au gasit personal calificat britanic. Daca postul de suplinit se afla pe lista gaurilor de pe piata muncii neacoperite de britanici, compania nu trebuie sa dea nicio explicatie. Lista a fost intocmita cu ajutorul Comitetului de Consultanta pe probleme de Migratie (Migration Advisory Committee - MAC).  

Viitoare probleme pentru imigranti in catering, constructii si servicii ospitaliere

„Acest guvern face investitii fara precedent in calificare si training pentru a se asigura ca rezidentii UK nu pierd in fata muncitorilor straini si ca locurile de munca nu sunt date celor de peste hotare pe motiv ca nu exista personal calificat. Recent, am incheiat cu angajatorii un numar de parteneriate de sponsorizare, in valoare de 630 de milioane de lire, care vor intra in sistem pe parcursul a trei ani, pentru asigurarea accesului muncitorilor britanici la calificari necesare, menite sa suplineasca lipsurile din ariile lor de practica”, a afirmat Minstrul britanic al educatiei, Sion Simon.

Intelegerile au fost incheate in sectoarele de catering, constructii si serviciile ospitaliere. Angajatorii care vor incalca pactul, angajand muncitori straini care nu detin drept de munca in UK, vor fi amendati de UK Border Agency. In 2008, s-au acordat 1.000 de amenzi de acest gen, in valoare totala de 9,7 milioane de lire.

Rasism pe baze economice

Cu cateva zile in urma, Trevor Phillips, cancelarul Comisiei de Egalitate si Drepturile Omului, a afirmat in cadrul conferintei Confederatiei Industriei Britanice (CBI) pe teme de migratie ca ura fata de imigranti ar putea creste in randul populatiei britanice din cauza actualei situatii economice. Acesta a salutat intoarcerea est-europenilor acasa.

In cadrul aceleiasi conferinte, ministrul imigratiei a mentionat guvernul britanic ca va veni cu solutii pentru a descuraja obtinerea cetateniei de catre imigrantii veniti la lucru in UK, mentionand ca Marea Britanie nu va lua in considerare etnia imigrantilor, ci calificarea lor.

Tot aici s-a afirmat ca britanicii sunt defavorizati in a obtine un post datorita pregatirii foarte bune a est-europenilor – dintre care multi detin o diploma de facultate si pot vorbi doua sau trei limbi – si a disponibilitatii acestora de a lucra ore suplimentare. Pentru a redeveni competitivi pe piata muncii si pentru a preveni discriminarile etnice, guvernul britanic doreste sa-si vada cetatenii recalificati.  

Lista de parcurs pentru viitorii imigranti

Cei care aplica pentru un loc de munca prin Tier 2 trebuie sa dovedeasca:

* cunostinte de limba engleza;
* perspectiva unui salariu de peste 24.000 de lire, sau mai mici daca au o calificare „decenta”, sau o oferta de lucru regasita pe lista facuta publica de guvern la http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/;
* economii care sa-i sustina in prima luna de sedere in Marea Britanie. Imigrantii din afara EEA vor fi angajati doar in baza unei licente de sponsorizare.

Guvernul britanic a cerut Comitetului de Consultanta pe probleme de Migratie (MAC) sa tina evidenta urmatoarelor calificari:

* muncitori sociali;
* bucatari calificati;
* asistenti sociali;
* planificatori urbanistici calificati;
* cadre didactice.

MAC va monitoriza angajatorii, asigurandu-se ca lista cu job-uri disponibile este revazuta constant.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2275 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  aha! (Joi, 13 noiembrie 2008, 12:00)

  Nicky [anonim]

  "Ministrul Muncii a afirmat ca va lua toate masurile ca acolo unde exista muncitori domestici calificati, ei sa fie primii care sa beneficieze de obtinerea locurilor de munca." aha, deci prefara muncitorii domestici in locul celor salbatici! Bine de stiut! /
 • +1 (1 vot)    
  Afara cu imigrantii non-UE (Joi, 13 noiembrie 2008, 12:03)

  Flash Gordon B. [anonim]

  Cetatenii UE din cele 27 de tari membre au dreptul sa circule in UK si eventual sa primeasca un job daca angajatorul e de acord (evident, trecand prin toate formalitatile). Insa e perfect adevarat, guvernul britanic trebuie sa stavbileasca prioritati:
  -primii favorizati trebuie sa fie cetatenii britanici, e culmea sa accepti sute de mii someri si sa continui importul de forta de munca. Danemarca si-a recalificat somerii si i-a prins foarte bine, e cea mai competitiva economie din UE.
  -urmatorii favorizati trebuie sa fie cetatenii UE, in cazul in care cei britanici nu au calificare sau nu doresc anumite posturi. E imbecil sa ai 18 milioane someri in UE si sa aduci oameni de pe alte continente.
  -daca se termina somerii UK si UE sau nu se gasesc anumite calificari printre cei 18 milioane de europeni, atunci sa li se propuna non-europenilor contracte de munca.

  Principala problema pt. UK nu sunt est-europenii, acestia se intorc in tarile lor de origine si nu au comportamente comunitare/religioase violente.
  Mai rau va fi cu imigrantii musulmani, cu cei veniti de prin muntii Pakistanului, de prin insuele Caraibe, de prin Africa. Astia sunt extrem de greu de integrat si nici nu vor sa se adapteze la societatea care i-a primit.
  UK are 2 milioane de non-europeni de care nu prea stie cum sa scape.
  Observ insa ca desi e guvern de centru-stanga, social-liberal, ministrul imigratiei e foarte dur si Gordon Brown a anuntat ca UK nu va accepta cresterea populatiei la peste 62 de milioane !

  Partea buna a crizei e ca Europa va incepe sa isi dea seama ca efortul si banii sai trebuie sa se indrepte spre cei care au contribuit timp de decenii la constructia UE, europenii.
 • +1 (1 vot)    
  Despre expulzare (Joi, 13 noiembrie 2008, 12:26)

  ALex [anonim]

  In momentul in care un cetatean turc comite o infractiune care se pedepseste cu expulzarea in tara de origine, acesta poate fi expulzat. Dar cand un Schengenar venit cine stie de pe unde comite tot o infractiune in urma caruia este expulzat in tara sa, cum poti verifica ca nu se intoarce cu primul tren inapoi (avand in vedere ca nu exista nici un fel de controale la granite) ? UK are si avantajul de a fi insula iar punctele de intrare / iesire pot fi controlate mai usor, cu exceptia cazului in care imigrantii ilegali sunt foarte buni inotatori si alpinisti. De aceea UK este foarte sceptica in renuntarea la controalele de frontiera, si bine face, dar pe de alta parte curatenia trebuie sa o inceapa si din interior.
 • -1 (1 vot)    
  www.foreignersinuk.co.uk (Joi, 13 noiembrie 2008, 12:37)

  radu [anonim]

  portal despre imigratia in Marea Britanie
 • 0 (0 voturi)    
  Disponibilitate (Joi, 13 noiembrie 2008, 14:25)

  jim cel negru [anonim]

  "britanicii sunt defavorizati in a obtine un post datorita pregatirii foarte bune a est-europenilor – dintre care multi detin o diploma de facultate si pot vorbi doua sau trei limbi – si a disponibilitatii acestora de a lucra ore suplimentare"In momentul cand britanicii(si aici intra si cele citeva milioane de indieni,pakistanezi,etc)vor accepta sa lucreze ore suplimentare, sa faca inca o scoala,sau cursuri suplimentare,nu va mai fi nicio problema.Am fost acum doua luni in Anglia,si cam greu am vazut englezi in metrou sau pe unde am mai fost.Foarte multi oameni de culoare,musulmani,hindi,si polonezi.Ori astia se duceau pe la munca.Englezii stateau acasa in somaj ca e mai usor.
 • 0 (0 voturi)    
  britanici muncitori? (Joi, 13 noiembrie 2008, 20:08)

  ps [anonim]

  Deci britanicii au 600.000 locuri de munca disponibili in ciuda valului de polonezi si est europeni care au luat cu asalt piata muncii din UK. Da chiar nu va da de gandit nimik? Si somajul la ei este in crestere pe langa asta. Da stiti de ce? din cauza lenei si a atitudinii? stiti cati angajatorii se plang in uk din domeniul agricol, turism, fabrici, servicii de lipsa unei forte de munca adevarata (adica a celor ca lucreaza si nu iau pauza de ceai/cafea, sandwich.tigari de 10 ori pe zi). Mergeti in Uk si veti vedea ca toti se vor manageri si nu ar pune osul la treana bici in ruptul capului. Daca cumva o fac se lauda un an de zile. Nu uitati cat sunt si de betivi. Nu generalizez dar 90% din ei sunt mari fani tariilor:))) Daca numai emigrantii ilegali (nu vb de cei legali) ar pleca din UK ar avea o problema mai mare atunci decat criza in care ne aflam acum....cu mult mai mare pentru ca ar muri in kkt.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by