Salariul net minim lunar stabilit prin lege in Romania este, in 2008, de 137 euro (500 lei), fapt ce plaseaza statul roman pe penultima pozitie in cadrul Uniunii Europene (UE) in functie de nivelul castigului minim reglementat, potrivit datelor publicate, joi, de Eurostat.

Cu toate acestea, salariul minim legal a crescut in Romania de aproape patru ori din 2000 pana in 2008, de la 35 euro pe luna (70 lei) pana la 137 euro pe luna (500 lei), precizeaza NewsIn.

Biroul european de statistica a precizat ca din cele 27 de state membre ale UE, 20 aveau in luna iulie 2008 legislatii nationale privitoare la nivelul salariului minim. Sumele variaza foarte mult in cadrul blocului comunitar, cea mai mica valoarea a acestuia fiind stabilita in Bulgaria, la 112 euro, iar cea mai mare in Luxemburg, la 1.610 euro.

Totusi, potrivit Eurostat, romanii au cea mai scazuta putere de cumparare, in timp ce luxemburghezii pot cumpara cel mai mult cu salariul lor minim.

In Spania, salariul minim lunar stabilit prin lege este de 700 euro, iar in Marea Britanie, acesta se cifreaza la aproape 1.150 euro. Alte state membre, unde lucreaza in prezent numerosi romani, precum Italia si Germania, nu au reglementari privind castigul minim lunar.

Turcia, tara candidata la Uniune, are stabilit un salariu minim lunar de 333 euro, in timp ce pentru SUA, la nivel federal a fost stabilit un salariu minim de 652 euro / luna.