Mai plastic spus, multi dintre "decretei", ajunsi acum la virsta deplinei maturitati profesionale, sint tot mai cautati pentru a aocupa posturi in schema de personal a multinationalelor.
Dar cum s-a ajuns aici? Iata principalele idei ale studiului KPMG International
- Generatia asa-numitilor „Baby Boomers“, nascuta in Occident in perioada imediat urmatoare celui de-al Doilea Razboi Mondial, atinge varsta pensionarii. Acest lucru va conduce la o scadere semnificativa a fortei de munca specializata deoarece, dupa explozia demografica postbelica, natalitatea a scazut brusc ca urmare a schimbarilor sociale din anii 1960 si a imbunatatirii metodelor contraceptive.
- In numeroase tari in curs de dezvoltare lucrurile au stat cu totul altfel. Explozia demografica nu a avut loc sau s-a produs la o scara mult mai mica deoarece fie ca aceste state nu au participat la al Doilea Razboi Mondial, fie istoria lor postbelica a fost diferita.
- Companiile trebuie sa se gandeasca acum la provocarea de a se adapta acestor tendinte demografice. Vor trebui sa caute forta de munca specializata mai ales in statele in curs de dezvoltare, dar s-ar putea sa fie nevoite sa transfere personal specializat mai numeros intre statele in care activeaza pentru a ajuta la educarea talentelor pe pietele emergente.
- Din punct de vedere demografic, Romania este foarte diferita de tarile din vestul Europei. Aici nu a avut loc aceeasi crestere a natalitatii dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, deoarece sfarsitul anilor 1940 si anii 1950 au reprezentat o perioada foarte dificila pentru Romania.
- Rata natalitatii a crescut semnificativ dupa 1966, cand Nicolae Ceausescu a interzis avorturile si folosirea mijloacelor contraceptive si a ramas ridicata pana in anii 1980
"Ca urmare a acestor factori, Romania nu se va confrunta cu aceeasi scadere a fortei de munca specializate care va afecta tarile occidentale incepand cu aproximativ 2010. Astfel incat Romania ar putea oferi oportunitati de recrutare interesante pentru companiile multinationale", explica Madalina Racovitan, Senior Manager in cadrul Departamentului de Taxe.
- O alta problema cu care companiile se vor confrunta este legata de asa-numita “Generatie Y”, nascuta in perioada 1976-1991. Acest grup il reprezinta copiii Baby Boomer-ilor care, in lumea dezvoltata, au crescut intr-o perioada de prosperitate. Membrii acestei generatii au o viziune mai globala decat predecesorii lor si sunt interesati sa lucreze in afara tarii in care s-au nascut.
- Generatie Y ridica si multe probleme: este mai putin loiala, schimbandu-si angajatorul cu mai multa usurinta. Astfel, angajatorii trebuie sa faca eforturi mai mari pentru a retine si a dezvolta acest grup, pentru a le intelege nevoile, de exemplu, chiar prin a le oferi pozitii in strainatate.
Femeile care nu-si doreau copii (fie care erau prea tinere, sarcina venea dintr-o relatie instabile sau mai ales pentru ca aveau deja copii si situatia economica precara nu le permitea sa mai creasca altii) recurgeau la metode nebunesti pentru a infrunta regimul. Inghiteau tot felul de substante toxice, isi aplicau local substante care sa le provoace hemoragii, de la suc de lamaie, pana la soda custica. Faceau avorturi clandestine, prin garaje, bucatarii, beciuri, fara antestezii.
Asa se face ca peste 15.000 de femei au murit in perioada aia, alte sute de mii si-au pus viata in pericol, unele ramanand sterile, fara utere.
Despre asta nu spune nici un cuvant asa zisul studiu kpmg.
Studiati graficul natalitatii din perioada ceausista si veti vedea ca nu s-a facut mare branza cu faimosul Decret, in schimb a fost o metoda opresiva dintre cele mai teribile.
Bai, mareeee ti-e gradina, Doamne!
Astept cu interes studiul desteptilor de la KPMG in care sa mi se demonstreze ca populatia Romaniei scrie de la stanga la dreapta, ca majoritatea oamenilor au doua picioare in partea de jos si ca unii (doar unii...) au intre urechi altceva decat un grafic al functiei 0/0...
Dar ce se va intampla cand decretii vor ajunge la pensie?!
Calcul aproximativ:
Generatiile anilor 67,68,69 au fost cam de 3 ori mai numeroase. Cand acestia se vor pensiona vor fi la un moment dat de 9 ori mai multi pensionari decat acum.
1. Nu vad cun statul ii va putea sustine
2. Credeti ca pensiile private pot rezolva acesta problema ?!...
De unde ai scos de 9 ori mai multi pensionari ?!
Nu te contrazic la statistica. M-as bucura sa ai dreptate...
Canalul Dunare -Marea Neagra inclus in magistralele de transport europene,
Metroul rama singurul mijloc de transport cat de cat sigur sub aspectul ajungerii la timp la destinatie
Canalul Dunare Bucuresti reluat
Centrala de la Cernavoda
si acum MINUNATA POLITICA DEMOGRAFICA.
Sa inteleg ca ii vor lua premiile lui Mungiu pentru
filmul cu avorturile ?
II rog insistent pe maniacii propagandisti
...cei cu discutiile nesfarsite
despre non existenta lui Dumnezeu ,
pe aia care-s mandrii ca sunt atei
sa faca si ultimul pas si sa laude daramarea bisericilor ca sa stim o treaba .
Ma intrebam si atunci daca asta e un cuvant inventat de ziaristi ca sa sune titlul mai bine, sau daca este o expresie utilizata pe vremea raposatului.
Va rog sa ne luminati, cei care cunoasteti.