Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati a hotarat trimiterea in somaj tehnic a tuturor celor 12.500 de salariati de la 1 aprilie, in sase transe de cate zece zile, au anuntat, vineri, liderii sindicali de pe platforma, transmite NewsIn.

"Patronatul ne-a convocat astazi (vineri, n.r.) sa ne comunice ca, din cauza productiei scazute, s-a hotarat trimiterea tuturor salariatilor in somaj tehnic incepand cu data 1 aprilie, timp de trei luni, practic intreg trimestrul al doilea. Salariatii vor pleca in sase transe de cate 2.000 de oameni. Vor sta in somaj tehnic cate zece zile, perioada in care vor fi platiti doar cu 75% din salariu si cu sporul de vechime, celelalte drepturi ce le revin conform contractului colectiv de munca urmand a fi anulate", a declarat, vineri, dupa sedinta cu patronatul, presedintele sindicatului Solidaritatea din combinatul galatean, Gheorghe Tiber.

Potrivit aceleiasi surse, managementul ArcelorMittal Galati nu exclude posibilitatea ca, dupa cele trei luni de somaj tehnic, siderurgistii sa fie obligati sa-si ia cate zece zile de concediu de odihna anticipat, din perioada de repaus cuvenita pentru anul 2010, daca productia nu se va relansa.

Conform datelor puse la dispozitia sindicalistilor de catre administratie, ArcelorMittal Galati prognozeaza o productie maxima de 1,5 milioane de tone de otel in anul 2009. Pentru intervalul 2010-2012, estimarile indica o productie maxima de 3 milioane de tone pe an. In 2007, la Galati s-au produs 4,4 milioane de tone de otel lichid.

Liderii sindicali din combinat s-au aratat impotriva masurilor anuntate de patronat si au cerut sa li se prezinte documente justificative. Urmatoarea intalnire dintre reprezentantii administratiei si sindicalistii de pe platforma siderurgica va avea loc luni, 16 martie. Liderii muncitorilor au spus ca vor propune atunci patronatului masuri alternative trimiterii in somaj tehnic, precum redistribuirea angajatilor fara activitate in alte sectoare din combinat. Daca aceste propuneri nu vor fi acceptate, sindicalistii vor cere masuri sporite de protectie sociala pentru salariatii trimisi in somaj tehnic, precum acordarea de tichete de masa pe langa sporul de vechime si 75% din salariu.

In cazul in care patronatul nu va accepta nici aceasta varianta, liderii sindicali ameninta ca vor declansa proteste. "Noi vom pregati un miting pana la 20 martie", a spus presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber.