Reconstructia Libiei s-ar putea ridica la cel putin 200 miliarde de dolari in urmatorii zece de ani, dar rolul Frantei in inlaturarea lui Muammar Gaddafi nu va fi suficient pentru a asigura incheierea de contracte, a declarat Thierry Courtaigne, seful federatiei care reprezinta interesele companiilor franceze peste hotare, citat de Reuters. Presedintele Nicolas Sarkozy a fost unul dintre principalii sustinatori ai interventiei militara in Libia, iar companiile din Franta sunt acum dornice sa profite de influenta Parisului printre noii lideri de la Tripoli.

"Este interesant sa vezi ca Franta beneficiaza de un mediu favorabil dupa ceea ce a facut presedintele, insa este clar ca piata de acolo nu trebuie luata, ci castigata", a declarat Thierry Courtaigne, directorul general al Medef International.

Reuters arata ca aproximativ 400 directori de la companii de top, precum Total, GDF Suez sau Peugeot, s-au aflat miercuri la sediul Medef International pentru a discuta despre ultimele noutati cu privire la situatia din Libia si de prioritatile guvernului interimar. Acest lucru arata ca apetitul pentru investitii in Libia este urias comparativ cu epoca Gaddafi, cand sub 50 de companii franceze operau in statul nord african.

"Va fi o competitie acerba ... italieni, americani, englezi, astfel incat pachetul prezentat de Franta trebuie sa fie perfect tintit, pregatit si competitiv", a mai spus Courtaigne.

El a estimat ca costurile reconstructiei Libiei estimate de catre oficiali s-ar putea ridica la 200 miliarde de dolari in urmatorii zece ani, "dar ar putea fi si mai mare. Depinde de ce fel de tara vor libienii sa isi construiasca".

Thierry Courtaigne este de parere ca prioritatea imediata este ca intreprinderile sa se adune in grupuri sectoriale si sa stabileasca exact care sunt "regulile jocului" in Libia - de la cine ia deciziile si procesele implicate, la probleme practice, precum cerintele pentru viza si legalitatea contractelor de achizitii in limba araba.

Guvernul francez si Medef International au pus la punct un plan pentru a trimite o delegatie de oficiali de rang inalt ai companiilor si ministrii in Libia.

Companiile internationale sunt insa deja in concurenta pentru a-si asigura contracte in aceasta tara. Directorul executiv al gigantului energetic italian ENI a fost deja la Benghazi pentru a incerca sa prezinte interesele companiei sale, in vreme ce o delegatie de firme franceze a avut in iunie si iulie intalniri cu Consiliul National de Tranzitie.

"Nu are rost sa te duci acolo cand oamenii nu sunt gata, dar nu putem merge nici peste sase luni, atunci cand toata lumea a fost deja acolo", a mai spus seful Medef International.

Reuters subliniaza ca exista deja companii franceze care fac afaceri cu noii conducatori ai Libiei. Compania agricola Soufflet a semnat un contract pentru furnizarea de grau in valoare de 22 milioane de dolari, iar Thierry Courtaigne arata ca grupul telecom Alcatel-Lucent si compania farmaceutica Sanofi lucreaza deja in statul nord african.